Cadillac Escalade IQ - en onormalt stor elbil med ett 200 kWh-batteri

Vad är 5,7 meter långt och har ett enormt batteri? Det är den elektriska versionen av Cadillac Escalade, som har 762 hästkrafter, ett 200 kWh-batteri och en räckvidd på cirka 725 kilometer.

TEXT Morten B. Bek
FOTO PR

Ett stort land behöver stora bilar. Kanske är det därför, som amerikanerna vältrar sig i stora pickuper och inte vill ha de små bilar som vi gillar att köra på vår sida av Atlanten.

Naturligtvis behöver amerikanerna också stora elbilar, och de måste vara riktigt stora. GMC Hummer EV är så stor och tung att den är en av de största och tyngsta elbilarna i världen, och nu får den sällskap av en annan mycket stor elmodell från General Motors: Cadillac Escalade IQ.

Escalade, liksom Hummer, är nästan ett varumärke i sig, och den stora SUV:en från Cadillac har varit ett favoritval för limousineföretag och annat gott folk i ett kvarts sekel. Naturligtvis behöver de också en elektrisk Escalade, så att de kan hjälpa till att rädda världen.

Vikt och storlek
Det är kanske lika bra att en av de enda siffror vi inte kan hitta i Cadillacs datalista för Escalade IQ är vikten. Den kommer att vara så hög att den enorma elbilen kommer att motsvara två vanliga personbilar. Dess släkting, den stora GMC Hummer EV, väger 4.103 kilo, så även om Escalade IQ är 500 eller 1.000 kilo lättare, är den kraftigt överviktig.

För att driva en elbil på så många kilo måste man förlita sig på ett mycket stort batteri och några mycket kraftfulla elmotorer. Batteriet är större än vad vi européer är vana vid. Ungefär dubbelt så stort som de mest batteritunga elbilar vi känner till: 200 kWh. Detta bör ge en räckvidd som nästan är tillräcklig för en bra bilresa: cirka 725 kilometer, kanske mer. För övrigt drivs en Skoda Enyaq av ett 82 kWh-batteri, och den mängd resurser som behövs för att skapa ett 200 kWh-batteri är uppenbarligen ganska mycket.

Escalade IQ ser stor ut, även om det inte finns så mycket att jämföra den med på bilderna. 570 centimeter lång, alltså mer än 1 meter längre än Enyaq. Tur då att Cadillac har utrustat den med elmotorer som i det mest civiliserade läget, Normal, ger 687 hästkrafter. Den kommer att vara snabb, men den kan vara riktigt snabb om Velocity Max-inställningen är redo: 762 hästkrafter.

På bilderna ser även hjulen små ut, men låt dig inte luras av amerikansk densitet. De mäter faktiskt inte mindre än 24″, så 17″-hjulen på familjens VW ser plötsligt lite söta ut.

Super Cruise
Escalade IQ har en frunk, ett bagageutrymme fram som är så stort att mannen på bilden måste ha sträckt på sig för att få in sin resväska. Den så kallade eTrunk är med sina 345 liter, lika stort som det enda bagageutrymmet i många små och kompakta kombibilar och SUV:ar. Det stora bagageutrymmet, som är det som är en del av förarhytten: upp till 3 374 liter.

Och vilken kupé. Cadillac har räknat rätt och det finns skärmar för instrumentering och infotainment, inklusive för framsätespassageraren, som ensam upptar 55″. Det finns också en skärm för vissa grundläggande (okej, förmodligen inte grundläggande) inställningar i mittkonsolen, och sedan finns det ett par 12,6″-skärmar för baksätet. Det finns plats för totalt sju personer i bilen, så bilens längd och vikt gynnar en hel grupp människor, även om amerikaner sällan sätter så många personer i sina bilar för något annat än mycket korta resor.

Det är amerikanerna som hittar på coola namn på nya saker. Super Cruise är General Motors namn på ett avancerat och numera mycket välutvecklat system som gör att bilen kan köra även på större vägar. Och systemet sägs vara bättre än något från Tesla eller Ford, enligt amerikanska medieuppgifter.

Arrival Mode – fritt översatt till ankomstläge – är ett trick för att imponera när man anländer till röda mattan eller butiken på Rodeo Drive. Arrival Mode använder bilens fyrhjulsstyrning för att köra i sidled på alla fyra hjulen. Den kan krypa upp till trottoarkanten om du inte lyckas komma hela vägen in på egen hand. Mycket amerikansk.

Den onormalt stora Escalade IQ, som börjar levereras till de första kunderna efter sommaren nästa år, kommer att ha ett startpris på 130.000 dollar. Den är inte bara mycket större, mycket kraftfullare och har längre räckvidd än Mercedes EQS SUV, utan den är också dyrare. Det är dyrt att köra runt med så många kilo.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com