BytBil avslöjar: Kungen köpte BMW:s nya superbil

Fyller 74 år i dag - fick 1,7-miljonersbilen lagom till födelsedagen

Grattis på födelsedagen, kung Carl XVI Gustaf!
BytBil kan på bemärkelsedagen avslöja Hans Majestäts present till sig själv:
En splitterny BMW M8 Competition med 625 hk levererades till konungen för ett par veckor sedan.

I dag på valborgsmässoafton fyller Sveriges kung, Carl XVI Gustaf, 74 år. Monarken har under de senaste veckorna bott på Stenhammars slott tillsammans med drottning Silvia för att minimera risken att bli smittad av coronaviruset. Vid två tillfällen har kungen hållit uppskattade tv-tal till svenska folket. Från sitt kontor har kungen hållit videomöten, bland annat med MSB. Kungen firar i dag sin födelsedag på Stenhammars slott i stillhet med drottning Silvia.

En av kungens största passioner i livet är bilar. Han är ägare av en imponerande bilsamling med bland annat Ferrari, Ford Mustanger och en AC Cobra.

BytBil kan i dag som första media avslöja att den kungliga bilsamlingen fått en rejäl förstärkning lagom till Carl XVI Gustafs 74-årsdag. För ett par veckor sedan blev kungen ägare till BMW:s snabbaste serieproducerade bil någonsin, en BMW M8 Competition Coupé av årsmodell 2020.

BMW M8 Competition har superbilsprestanda, men är mer en blixtsnabb långfärdsbil än en racerbil trots att den har kolfibertak. Bilen har en V8-motor med dubbelturbo på 625 hk. Det är tillräckligt för att klara 0-100 km/h på 3,2 sekunder. Toppfarten är 305 km/h. Bilen har hyllats för sitt fantastiska avgasljud från de fyra utblåsen. När V8:an på 4,4 liter varvar ur med öppna avgasspjäll sägs ljudet vara fantastiskt, ja du kan själv lyssna i Youtube-klippet ovan. Bilen kostar över 1,7 miljoner kronor och det är Förenade Bil i Malmö som nu kan titulera sig som kunglig hovleverantör.

Kungen valde en M8 med speciallackering från BMW:s Individual-avdelning, BytBil har ännu inte kunnat utröna den exakta kulören. Inredningen är full med kolfiber och sportstolarna är gjorda av rött och orange läder, taket i alcantara. Kungen valde till svarta lister och utvändigt kolfiberpaket, så bilen ger verkligen ett sportigt intryck. Två andra tillval på bilen är BMW:s laserlampor och keramiska bromsar.

Kungen har inte ägt någon BMW på flera år, men är annars känd som en stor beundrare av de snabbaste bilarna från Bayern i Tyskland. Han har tidigare ägt såväl en BMW M3 som flera M5-bilar. Den övriga bilsamlingen går heller inte av för hackor. Kungen äger bland annat en Shelby Mustang, en äkta AC Cobra, en DeTomaso Pantera och en Ferrari 599 GTB med V12-motor. Även den legendariska Porsche 911 Targan som Silvia åkte med i på Öland när de var nykära står i det kungliga garaget.

Hovet avböjer att kommentera bilköpet eller svara på frågor om kungens nya BMW.

Ett fyrfaldigt leve till vår bilkung!

Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com