Bugatti Divo har massor av baklyktor

Och kostar mer än dubbelt så mycket som Chiron.

En ny Bugattimodell gör entré. Divo är baserad på Chiron men mer fokuserad på hårdkörning. Och så har den fler baklyktor.

Bugatti Chiron är en makalös bil på många sätt och vis och siffrorna som beskriver den saknar motstycke. Den har 1.500 hästkrafter, väger två ton, kostar drygt 20 miljoner kronor och släpper ut 516 gram koldioxid per kilometer.

Men på en punkt är den precis som vilken folkvagn som helst, nämligen när det gäller antalet baklyktor. De är typ två, förbundna av en röd LED-rand som spänner över hela bakens bredd. Och det är ju alldeles för få.

Därför har Bugatti nu skärpt till sig och lanserar Divo. Divo är en ny modell som baseras på Chiron i stort och smått, men fått en egen kaross och ska vara lite mer fokuserad på aktiv körning. Och så har den 44 baklyktor.

Bugatti

Eller i alla fall ”44 tail-light fins”.

Motor och drivlina är oförändrade från Chiron – alltjämt 16 cylindrar, fyra turboaggregat, sju växlar och fyra drivhjul – men vassare vingar och fler flärpar ska generera 25 procent mer marktryck. Dessutom har man bantat matchvikten med 35 kilo, bland annat genom att minska på ljudisoleringen, skippa några förvaringsfack och installera en lättare stereo. Så Divo väger bara knappt två ton.

Den kanske största skillnaden mot Chiron är ändå priset. Bugatti säger att Divo kostar fem miljoner euro, eller en bit över 50 miljoner kronor. Per styck! Och då är ändå alla de 40 exemplar man tänker bygga redan sålda. Tydligen finns det ett uppdämt behov där ute för baklyktor.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com