Brittiska familjer testar självkörande Volvo

Stort projekt med autonoma bilar i Storbritannien

Nästa år startar Volvo Cars ett stort testprojekt i Storbritannien med självkörande bilar. Projektet har fått namnet Drive Me London och skiljer sig från andra program, då det är riktiga familjer som kommer att köra autonoma bilar på offentliga vägar.

Drive Me London kommer att starta i början av 2017 med ett begränsat antal halvautonoma bilar och utökas till 100 helautonoma bilar 2018. Det gör Drive Me London till Storbritanniens största och mest omfattande testprogram med självkörande bilar berättar Volvo i ett pressmeddelande.  Data kommer att registreras från användarna för att utveckla självkörande bilar för verkliga körförhållanden – i stället för de mer orealistiska förhållandena på testbanor. Företaget Thatcham Research gör en teknisk analys av insamlade data och erbjuder professionella testförare om det skulle behövas.

Utvecklingen av självkörande bilar är ett led i bolagets vision att ingen ska bli allvarligt skadad eller dödad i en ny Volvo år 2020.

– Autonom bilkörning är ett stort steg framåt när det gäller säkerhet. Ju fortare självkörande bilar kommer ut på vägarna, desto tidigare kan vi börja rädda liv, säger Håkan Samuelsson, vd och koncernchef på Volvo Cars, som kommer att prata på seminariet En framtid med självkörande bilar – konsekvenser för försäkringsbranschen, som är sponsrat av Volvo och Thatcham, försäkringsbranschens forskningscenter, och äger rum den 3 maj på America Conference Centre i London.

Volvo berättar att oberoende forskning visar att autonoma bilar kan minska antalet olyckor avsevärt, ibland upp till 30 procent. Upp till 90 procent av alla olyckor orsakas i dag av förarens misstag eller distraktion, något som försvinner till stor del med självkörande bilar.

–  Fordonstillverkare förutspår att de autonoma fordon som är kapabla till att helt ta över förarens jobb under vissa delar av bilfärden kommer att lanseras någon gång  från år 2021. Olycksstatistiken kommer otvivelaktigt sjunka drastiskt. Vi har redan sett detta med införandet av automatisk nödbroms på många nya bilar. Forskning i USA av NHTSA förutspår att 2035, som ett resultat av självkörande och uppkopplade bilar, kommer krockarna att kunna minskas med 80 procent. Och när olyckan inte går att undvika, kommer krockhastighen också att sjunka tack vare det självkörande systemet, säger Peter Shaw, vd för Thatcham Research.

När det gäller bilköer ger autonoma bilar en jämnare trafik, som gör att det blir mindre köer och i förlängningen mindre miljöfarliga utsläpp. Mindre bilköer innebär dessutom att förarna får mer tid över till annat.

– Det finns flera fördelar med autonoma bilar. Det är därför som regeringar runtom i världen måste anpassa lagar och infrastrukturen så att autonoma bilar kan komma ut på vägarna så snart som möjligt. Bilbranschen kan inte göra det på egen hand, utan vi behöver också politikernas hjälp, avslutar Håkan Samuelsson.

Foto: Volvo
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com