BMW X1 M35i spänner musklerna utan elektrisk assistans

För första gången ger BMW X1 lite M-muskler. 300 hästkrafter är effekten från 2-litersmotorn i X1 M35i xDrive. Märkligt nog är det färre hästar än i PHEV, men lyckligtvis är X1 M35i lite snabbare.

Text: Morten B. Bek
Foto: PR

BMW har aldrig kallat sin kompakta SUV X1 för en M. Inte ens en av de ”lätta” M-modellerna, som M440i eller M240i, har varit aktuell för X1, trots att den närbesläktade X2 länge har funnits tillgänglig som M35i xDrive med en 2-litersmotor med 306 hästkrafter och fyrhjulsdrift. För att inte tala om den första generationens X1, som fanns tillgänglig med en 3-litersmotor på 306 hästkrafter.

Med nya X1 kunde BMW inte längre hålla händerna borta från att blanda X1 med bokstaven M, vilket är anledningen till att vi nu kan presentera den helt nya X1 M35i xDrive. Den snabbaste X1 som BMW någonsin har tillverkat. Men konstigt nog inte den starkaste X1 som BMW någonsin har tillverkat.

Knappt snabbare än PHEV

I sitt liv som en lite hetlevrad kompakt SUV har BMW gett X1 M35i xDrive en 2-litersmotor med en effekt på runda 300 hästkrafter. 400 Newtonmeter finns också i turbomotorn och en 7-växlad automatlåda med dubbelkoppling och fyrhjulsdrift sprider kraften runt.

300 hästkrafter är inget att förringa, men i X1-sammanhang räcker det bara till en andraplats. Det finns redan en X1 med mer kraft, och det är plug-in-hybriden X1 xDrive30e. Den har hela 326 hästkrafter. Den går från 0 till 100 km/h på 5,6 sekunder och når begränsningen vid 205 km/h.

Det är här X1 med M i namnet kan ta revansch. I alla fall en liten revansch. 0-100 km/h på 5,4 sekunder, och när laddhybriden måste krypa in i högerfilen på Autobahn susar X1 M35i xDrive förbi och stannar först vid 250 km/h.

M35i xDrive kör (definitivt) om PHEV

Som alla racerförare och kartläsare vet handlar det om mycket mer än kraft. Låg vikt och bra bromsar är två viktiga beståndsdelar i en bil som är rolig att köra. Det är bara två av dessa faktorer som placerar X1 M35i xDrive i en helt annan genre och kategori än X1 som laddhybrid.

M35i är ingen lättviktare, med en tjänstevikt på 1 740 kilo (kom ihåg att X1 också är ganska stor, 451 centimeter lång, men ändå). Bredvid xDrive30e, som den starkaste laddhybriden heter, är den ett par stora män lättare: 1 935 kilo är PHEV:ns tjänstevikt.

Nästan 200 kilo kommer att göra stor skillnad. Det gör även ett sportigt kalibrerat chassi med adaptiva stötdämpare, 15 millimeter sänkt underrede, mekanisk differentialspärr på framhjulen, snabbare styrning med hastighetsberoende servo, breda däck på 19″-fälgar, kompositbromsar i gjutjärn och aluminium som tillval.

Precis som elversionen av X1, iX1, har X1 M35i xDrive en boost-funktion som aktiveras med en ”shift paddle” på ratten. I det här fallet kallas funktionen M Sport Boost, och med den får du en tillfällig explosion av ilska, där motor, växellåda, chassi och elektroniska system växlar till den mest sportiga inställningen.

X1 M35i xDrive har naturligtvis en mycket mer aggressiv design än de andra modellerna, och kunderna har möjlighet att välja några läckra M Sport-säten. Den skarpa X1 är också en av de första BMW-modellerna som har det uppdaterade iDrive-systemet med operativsystem 9.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com