BMW testar nästa 3-serie

Lovar stora nyheter under skalet.

Nästa generation av BMW 3-serie väntas begå sin premiär inom kort. Redan nu får vi veta några grundläggande fakta.

När bilsalongen i Paris slår upp sina portar i höst väntas en av de stora nyheterna vara en helt ny BMW 3-serie, den sjunde generationen i ordningen sedan modellserien gjorde sin debut 1975.

Men vi behöver inte vänta tills i höst för att få veta någonting om 3-serien. Redan nu släpper BMW bilder på en maskerad bil som testas på Nürburgrings nordslinga och nämner några grundläggande fakta. Den största nyheten är att nästa 3-serie baseras på den modulära CLAR-plattformen, precis som bland annat 5- och 7-serien.

Det har hjälpt BMW att sänka både vikten med 55 kilo och tyngdpunkten med en centimeter. BMW lovar också att chassiet ska vara betydligt vridstyvare än hos den utgående generationen och att hjulupphängningarnas länkarmar ska flexa mindre.

Passiva men progressiva stötdämpare, där motståndet beror på var i slaget man befinner sig, ska hålla bättre koll på karossrörelserna och den som gillar att köra hårt kan glädjas åt att sportpaketet ska skilja sig mer från originalfjädringen än vad den gjort tidigare. Sportfjädringen erbjuds dock bara ihop med en variabel styrväxel. En aktiv differentialbroms hjälper till att plantera motorkraften i backen.

En ny motor ska vi få också, eller i alla fall en kraftigt omarbetad variant av BMW:s fyrcylindriga tvålitersturbo och enligt BMW ska det vara den starkaste fyrcylindriga motor man någonsin har monterat i en produktionsmodell.

BMW

Men med en bit kvar till 80-talets Formel 1.

Vad som inte verkar vara revolutionerande är utseendet. Av bilderna att döma kommer den nya 3-serien att se ut ungefär som den gamla. Men hur det är med den saken får vi inte veta mer exakt förrän bilen visas officiellt. Parissalongen, eller Mondial de l’Automobil som den egentligen heter, har öppet den 4–14 oktober.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com