BMW och Mercedes-Benz skär bort modeller

Tvådörrarsbilar säljer för dåligt

De tyska biltillverkarna BMW och Mercedes-Benz har för många modeller. De kommande åren kommer programmen att minskas.

Det var enklare förr. Då kunde man välja mellan fyra olika karossformer: sedan, kombi, coupé och cabriolet. Sedan valde man storlek: liten, mellan eller stor. Men sedan hände någonting, när människor började köpa bilar som inte alls passade in i matrisen. För vilket fack skulle man stoppa in Range Rover i?

De senaste åren har det spårat ur totalt. Nu ska biltillverkarna ha fyrdörrarscoupéer, sport-suvar och knasigt formgivna miljömodeller i sina uppställningar. Sedan kommer de dessutom i olika sportigt formgivna versioner med varierande taklinjer. Inte undra på att konsumenterna blir förvirrade.

BMW Group

En sport-suv-fyradörrars-muskel-coupé?

Nu rapporterar den amerikanska nyhetssajten Car and Driver att både BMW och Mercedes-Benz har insett att de behöver ansa sina modellprogram. Men det kommer att ske i den klassiska delen av skalan.

För de första att ryka lär bli de traditionella coupéerna och cabrioleterna, snarare än de senare, ofta fyrdörrars, påfunden. BMW har flera nya modeller på gång, som exempelvis suvarna X2 och X7, och med dem kommer några andra modeller att få stryka på foten.

Även Mercedes-Benz tror på en trimmad modelluppställning. Dieter Zetsche, koncernens högste chef, har sagt att expansionen österut, till Kina och andra tillväxtmarknader, driver på utvecklingen av sedanmodeller, men att tvådörrarsbilar är iskalla där.

Daimler AG

Hans mustasch ser ut som en CLS.

Zetsche ser en framtid där mängden coupé- och cabrioletmodeller inte kommer att vara lika stor som i dag, där i princip varje modellserie har sin egen öppna version.

Hos BMW har vi redan sett nedläggningen av BMW Z4 och ersättaren utvecklas ihop med Toyota. Därtill lär de stora tvådörrarsmodellerna, som 6-serien, ligga pyrt till i framtiden. I stället kommer BMW:s Gran Coupé-koncept, med fyrdörrarscoupéer, att vara den bärande idén.

Så om du är sugen på en tvådörrarstysk är det dags att handla nu. Se så, slå till!

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com