BMW köper upp Alpina

Fortsätter sin tillverkning ett antal år till

Nu har den tyska biltillverkaren BMW avslöjat att de har köpt trimningsfirman och biltillverkaren Alpina. Dock kommer de fortsätta sin egen tillverkning ett par år till.

Det tyska trimningsföretaget och biltillverkaren Alpina, som specialiserar sig på att hotta upp BMW-bilar, har nu köpts upp av just BMW. Dock måste köpet godkännas av relevanta konkurrensmyndigheter för att det ska gå igenom.

Företagen har inte avslöjats hur mycket prislappen låg på, men enligt överenskommelsen kommer Alpina fortsätta att tillverka modifierade versioner av BMW-bilar fram till 2025. Dock har företagen inte i detalj uppgett vad som händer med Alpina efter det årtalet, men Alpina kommer sluta att tillverka bilar vid Buchloe-fabriken.

De som blir av med sina jobb inom biltillverkaren, utvecklingspartners eller leverantörer, kommer erbjudas liknande uppgifter hos BMW. Dock kommer Alpina fortfarande erbjuda service, delar och tillbehör till sina nuvarande och äldre modeller. Det ska även genomföras en utbyggnad av utvecklingsverksamheten hos Alpina för BMW:s räkning.

Levererade 2 000 bilar år 2021

En ny tjänst som Alpina kommer erbjuda, är restaureringen av sina klassiska modeller. Det kommer inkludera produktion och distribution av klassiska delar och tillbehör, utöver försäljning av företagets vintage-bilar.

Beslutet kommer som ett resultat av att utsläppskraven på personbilar blir allt strängare. Genom köpet kommer Alpinamärket finnas kvar på marknaden.

Förra året levererades över 2 000 bilar från Alpina, vilket var det mest framgångsrika året för företaget genom alla tider. Alpina startade 1965 med ett fokus på att trimma BMW-modeller. Senare började de även modifiera bilarna och sälja dem som ett eget märke.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com