BMW HoloActive Touch är framtidens förarmiljö

BMW ser geststyrning och taktil återkoppling i kristallkulan

BMW ser framför sig en virtuell pekskärm när de drömmer om hur framtidens interaktion mellan människa och bil kommer att se ut.

Glöm alla knappar, glöm gamla pekskärmar. En avmätt viftning med handen, det är allt som ska behövas i framtida BMW-bilar för att Beyonces senaste ska rulla ut genom högtalarna, eller för att navigatorn ska förstå åt vilket håll du vill åka.

Det är alla fall tanken bakom BMW:s HoloActive Touch, en fritt svävande projektion som ska fungera som en virtuell pekskärm och som på något sätt också ska ge dig taktik återkoppling, alltså ett surr i fingret ungefär som på en mobiltelefonskärm.

Kameror följer dina fingerspetsar, så att de vet vad du försöker peka på i projektionen, speglad på ungefär samma sätt som en head up-display. Därigenom ska man kunna styra bilens alla olika funktioner som normalt sköts medelst knappar och spakar på instrumentpanelen.

Nästan lika bra som en privatchaufför, alltså.

Det går att vifta åt privatchauffören också med samma resultat.

Som en utveckling av BMW:s tidigare lanserade gestkontroll, som låter 5- och 7-serieägare vifta kommandon åt en fysiskt existerande skärm, och förra årets AirTouch, kan vi faktiskt förvänta oss att få se HoloActive Touch hyfsat snart i den verkliga världen.

Samtidigt har både Volvo och Volkswagen funderat i liknande banor, om än med fokus på hur den framtida självstyrande bilen kommer att se ut på insidan. Volvo Concept 26 visades för en knapp månad sedan och fantiserar om en miljö där man själv ska slippa vrida på ratten på väg till jobbet.

I stället ska man tydligen glo på film.

I stället ska man tydligen glo på film.

Volkswagens version på den självkörande bilmiljön handlar mer om att man ska försöka interagera med sina medpassagerare. I stället för stora filmvisande skärmar har konceptet Gira vändbara fåtöljer så att man ska kunna prata med varandra.

Som om man nu skulle vara intresserad av vad de har att säga.

Som om man nu skulle vara intresserad av vad de har att säga.

Tydligt är att vi i framtiden kan förvänta oss mer spännande sätt att interagera med och i våra bilar. Och nog är det en smula likt Tom Cruise-filmen Minority Report från 2002. På femton år har framtiden blivit verklighet.

Foto: BMW Group, Volvo Cars, Volkswagen AG
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com