"BMW har mer problem än vad ägarna anar"

Robert Collin om plötsliga branden på E6

BMW har återkallat 1,6 miljoner bilar över hela världen eftersom det finns dieseldrivna modeller som plötsligt kan börja brinna. 35 000 av dessa bilar finns i Sverige.
– BMW har under åren haft mycket mer problem än vad BMW-ägarna anar. Men deras problem hålls lite diskret inom familjen, säger Robert Collin till Bytbil.

För bara en vecka sen började plötsligt en BMW brinna på E6:an utanför Smögen på västkusten. I bilen satt Carina Persson med sin man och dotter.
– Jag känner lukten av bränt och ser hur det börjar bolma ut ur motorhuven. Jag skrek att alla skulle ut, berättar Carina för Svt.se.
Sekunder senare såg de hur bilen var uppslukad av lågor.
När Carina hörde av sig till BMW blev svaret inte vad hon hade hoppats på:
”Bilägare kontaktas i den takt vår serviceorganisation kan ta emot dem och kontrollera och åtgärda eventuella problem som upptäcks. Just nu har vi dock brist på reservdelar men vi kontaktar fortlöpande ägare av bilar som omfattas av den tekniska kampanjen och kontroller genomförs löpande, exempelvis vid årligt servicetillfälle”, var svaret från en ansvarig på BMW.
– Jag tycker det är obehagligt att folk åker runt i sina BMW-bilar fullt omedvetna. Det är människoliv som kan sättas i fara här, säger Carina Persson till Svt.se.

Motorjournalisten Robert Colin är inte förvånad över vare sig brinnande bilar – eller att BMW agerat långsamt.
– Risken är så liten, tycker BMW, så de väljer att chansa. Men om det här hade varit i USA så hade det varit på ett helt annat sätt. Om en tillverkare i USA vet att produkten har ett allvarligt fel – men inte talar om det för folk – så kommer konsumenterna att kunna stämma tillverkaren, säger Robert Collin till Bytbil.
Collin menar att det inte bara är BMW som agerar så här långsamt:
– Nej, även andra biltillverkare anpassar sig. Det enda märket som jag vet inte mörkar med sådant här är Volvo.

Problemet i många BMW-bilar är att det utvecklas alldeles för mycket värme i den så kallade EGR-ventilen, ett sorts kylarsystem som återcirkulerar avgaser.
Eftersom ventilen omges av sotavlagringar som blir till glödande partiklar i värmen, så kan ett insugsrör intill börja smälta och börja brinna.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com