BMW är det mest beundrade bilmärket

Allt enligt Fortunes undersökning om världens mest beundrade företag.

Varje år mäter Fortune vilka företag som beundras mest bland branchföreträdare och experter. Årets mätning ger BMW förstaplatsen bland bilbolagen.

Den amerikanska affärstidskriften Fortune är experter på listor, inte minst är deras vinstranking Fortune 500 världskänd, utan man mäter också hur beundrade olika företag är. Från ett urval om ungefär 1.500 bolag världen över, med en övervikt på USA förstås, har 3.800 företagsledare, analytiker och experter fått betygsätta vilka som är mest beundrade.

När resultatet är klart presenteras listan ”World’s most admired companies” där de 50 högst rankade företagen står i betygsordning. Årets lista toppas av Apple, följt av Amazon.com och Starbucks. Även Facebook, Microsoft och Coca-Cola finns med på listan.

Det gör också BMW på 21:a plats. De senaste åren har annars Toyota varit det mest beundrade bilföretaget, men den här gången får de finna sig i en andraplats och nummer 34 i listan.

Toyota

Toyota C-HR, inte lika beundrad som i fjol.

Vad som är förvånande är att inga andra bilföretag har tagit sig in bland de femtio. Här finns ingen Mercedes-Benz, ingen Volkswagen och ingen Hyundai. Framför allt lyser både General Motors och Ford med sin frånvaro. De får se sig slagna av både larvbandsspecialisten Caterpillar och traktortillverkaren Deere. Tänka sig, att man skulle få uppleva den dagen. Deere före Mercedes-Benz – vart är världen på väg?

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com