Biltest: Vi söker mening i nya Tesla Model S Plaid

Mycket har hänt sedan lanseringen 2012

Model S Plaid är en av de mest kraftfulla elbilarna på marknaden, men den 1 020 hk starka amerikanen är dyr och kvalitén på monteringen lever inte upp till prislappen på 1,5 miljoner kronor.

Text och foto: Morten Bek

Det är ett stort språng från vad som numera är känt som de prisvärda Tesla-modellerna, Model 3 och Model Y, till de äldre och större Model S och Model X. 450 900 kronor för en Model 3 och 550 990 kronor för en Model Y – mitt i hjärtat av nybilsmarknaden.

Model S ger Tesla en mycket större vinst, eftersom det inte finns någon S-modell under 1,2 miljoner kronor. Så det är inte så förvånande att vi får se en ny Model S på svensk mark.

Mycket har hänt med den stora Teslan sedan lanseringen 2012. Designen har justerats för andra gången och en helt ny interiör avslöjar sig när du öppnar dörren. Men ingen Model S har varit så banbrytande som Plaid sedan vild acceleration och Ludicrous Mode förvandlade den till en dragracer.

Model S Plaid är en hyperelektrisk bil i en egen kategori. Mercedes AMG EQS 53 och NIO ET7 är elektriska supersedaner, men Plaid blåser förbi dem båda. 1 020 hk är bortom de flestas fattningsförmåga, men det är också en siffra utan egentlig betydelse.

Försök att hänga med om du kan
Under den mer än tio år gamla Model S-designen finns tre elmotorer med kolfiberinkapslade rotorer, och även om kunderna aldrig kommer att se den dyra kolfibern kommer de att påminnas om den när de tittar på bakluckan. Där sitter en elegant integrerad kolfiberspoiler. Jag kan tänka mig att den är ganska effektiv, om planen är att testa topphastigheten 322 km/h som Plaid-modellen kan uppgraderas till.

Luftfjädring är standard och behövs också för att sänka Model S till en nivå så nära asfalten som möjligt när körläget Plaid väljs. Grundinställningen Chill är för den mest avslappnade körningen, Sport för livliga stunder och Plaid för högsta nivån alerthet.

En liten symbol på den stora infotainmentskärmen – en raket som ser ut som en mikroskopisk astronautglass – släpper loss den snabba accelerationen.

2,1 sekunder är kort att det knappt finns tid att tänka. Sekunderna är där och sedan är de borta innan man knappt har börjat räkna. De dryga 2 sekunderna kan användas för att paralysera hjärnan i Model S Plaid när den är uppvärmd och redo för Drag Strip-läget.

Det krävs övning för att hålla sig fokuserad och fullt medveten under en sådan vild acceleration. Du måste kontrollera bilen och dig själv, och jag antar att Plaid är utformad för astronauter, stridspiloter och Formel 1-förare, som är vana vid att få sina hjärnor och kroppar översvämmade av vild acceleration.

En modell S Plaid eller fyra modell 3
Om du lyckas hitta en plats där det är möjligt och vettigt att köra 0-100 km/h i Model S Plaid har du tur – och är definitivt på fel sida av lagen. Långt ute på landsbygden i glesbefolkade delar av landet är förmodligen en bra idé att börja. Jag tror att det står ”crazy driving” någonstans på den amerikanska elbilen om man letar tillräckligt noga.

För 1,53 miljoner kronor är Model S Plaid långt dyrare än de Tesla-bilar som svenskarna generellt köper, så den bör vara mycket bättre på flera sätt. Den är definitivt snabbare och den kommer med en körkomfort som ligger långt över Model 3 och Model Y. Luftfjädring, en längre hjulbas och en styrning som inte överreagerar gör den någorlunda smidig i chassit och godmodig på motorvägen.

Med det senaste ansiktslyftet faller Model S (och Model X) in i ledet och kommer med en interiör som är mycket lik den som många känner igen från de mindre modellerna, men inte riktigt. En enorm fristående skärm i mitten styr 99 procent av alla funktioner, men till skillnad från i modell 3 och Y får du ett riktigt digitalt instrumentkluster framför ratten – och en mittkonsol klädd i vad som måste vara mikrofiber, redo för att ladda två smartphones samtidigt.

Uppmärksammad ratt
Jag tycker att det är märkligt att man måste välja växlar, eller snarare körriktning, genom att föra fingret upp eller ner på en smal remsa på storbildsskärmen. Mina fingrar träffar den inte alltid tillräckligt exakt, och om jag vill ha handskar på mig eftersom det är iskallt i bilen kan jag inte komma någonstans. Skärmen klarar inte av det.

Om Plaids 1 020 hk är den mest uppmärksammade egenskapen är ratten en nära tvåa. Det är inte en ratt som vi känner till, utan ett ok. Det är som rodret på ett flygplan, eftersom det inte finns någon övre kant som täcker instrumenteringen. Genialt, för ingen kan köra med handen ovanpå ratten, vilket bara gör bilen instabil.

Det geniala är egentligen idioti. Eftersom du måste göra lika många varv för att vända Model S som för att vända andra bilar, kommer ratten runt en lång sträcka och händerna griper tag i luften. Om växelförhållandet var variabelt skulle ratten kunna vara vettig, men jag kan inte vänja mig vid den. Det finns ett val mellan en vanlig ratt och den här, så välj klokt.

Det finns inget fritt val när det gäller monteringskvalitet. Du måste ta Model S som Tesla levererar den. Och testbilen hänger inte ihop tillräckligt bra för att vara en bil för över 1,5 miljon kronor. Framdörren ligger inte i nivå med bakdörren, och bakluckan skakar och låter när elmotorn stänger den. När den sedan är stängd sitter den snett mot karossen. Den behöver vara bättre – men det är den inte.

Häpnadsväckande bränsleförbrukning
Toyota BZ4X bevisar att man kan göra en elbil med ett vanligt temperament och en extraordinärt hög bränsleförbrukning. Tesla Model S Plaid bevisar att man kan göra en elektrisk raket som bara dricker elektroner.

Plaid väger nästan 2,3 ton, och även om konstruktionen blivit aerodynamiskt fulländad under årens lopp har jag svårt att förklara hur den 1 020 hk starka, balliga elbilen kan klara sig på cirka 21 kWh per 100 kilometer.

De flesta av mina tester sker på hundratals kilometer på väg och motorväg, och ändå använder Model S Plaid ström i nivå med en VW ID.5. När det gäller effektivitet, och naturligtvis det tillgängliga laddningsnätet, kommer ingen ännu i närheten av Tesla.

Men problemet med Model S Plaid är att den ligger i en prisklass där ingen ska förbise de brister och fel, den uteblivna finessen, som man i värsta fall kan leva med i en Model 3 för 450 900 kr. För 1,5 miljoner ska den vara läcker och monterad till perfektion, men det är den inte.

BMW i7 har ungefär hälften så många hästkrafter till ett jämförbart pris, men de 1 020 hästkrafterna i en Model S Plaid är fortfarande vansinnigt mycket – och i7:s monteringskvalitet får Model S att se ut som en elbil som borde kosta hälften så mycket. Kraft är bara en del av historien, och 1 020 hk gör inte enkelt en perfekt elbil.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com