Bilen är ett enda stort flak

"Har vunnit pris som fränaste flakbilen"

Behöver du ett enkelt fordon med plats för mycket last?
Då kanske du ska slå till på den här unika skapelsen.
– Den har vunnit pris som fränaste flakbilen, säger Tom Nilsson.

Tom Nilsson från Timrå jobbar som lastbilschaufför, men hans passion för militärhistoriska fordon har inneburit att gårdens alla utrymmen fyllts med allt från pansarbandvagnar till militärmotorcyklar.
– Jag och flickvännen delar passionen för militärhistoria. Det står nog runt 35-40 fordon lite överallt, säger han. Men leksakerna är för många och tiden räcker inte till alla.

En av ”leksakerna” är en udda flakbil som Tom nu säljer på Blocket för 15 000 kronor.
– Jag inspirerades av M274 Mechanical Mule som amerikanarna använde under Vietnamkriget, berättar Tom. Jag har länge drömt om att lägga vantarna på en sån, men det går inte hitta. Så för sex år sen så tog jag chassit från en Volvo Valp och gjorde min egen Mechanical Mule. Det tog mig ungefär två veckor.
– Motorn är en klassisk Volvo B18.

För er som inte är helt bekanta med begreppet Valpen: det var försvarsmaktens terrängbil mellan 1963 och 1974. Smeknamnet Valpen ska den ha fått genom att någon liknande fordonets stora hjul med en hundvalp som har alltför stora tassar.

Tom beskriver sin flakbil som enkel och fin. Men han ger samtidigt spekulanter en varning:
– Den är möjligtvis helt livsfarlig om man krockar, men å andra sidan ger den en jäkla kul frihetskänsla att köra.

Så man kan glömma att köra den här bilen på landsväg?
– Ja, den här går inte att besikta, den ska köras på privat mark och användas som arbetsfordon. Men jag har själv haft väldigt stor nytta av den under sex år.

Och Tom vill påpeka att hans skapelse faktiskt vunnit ett prestigefyllt pris:
– Ja, jag ställde ut den på en bilträff för flera år sen och då fick den fick priset som ”Fränaste flakbilen” med motiveringen ”bilen är ett enda stort flak”.

Se annonsen här

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com