Bildspecial: BMW släpper nya kraftpaket

Snart släpps super-suvarna med 625 hästkrafter

Skalet är rejält upphottat. Men lyft på motorhuven på X5 och X6 – där ligger den stora förändringen, en uppgraderad V8-motor med 625 hästkrafter.
Se de nya bilderna på de kraftfulla suvarna som släpps lösa nästa år.
För svenska köpare blir malus-skatten drygt 20 000 kronor per år.

I går släppte BMW teaserfilmer (se bildspelet ovanför artikeln) för sina nya prestanda-suvar X5 M och X6 M Competition.
BMW vill vara extra märkvärdiga i lanseringen och kallar bilarna för executive-klass Sports Activity Vehicle (SAV) och Sports Activity Coupe (SAC), men oavsett vad du väljer att kalla X5 och X6 som kommer nästa år är de fullmatade med hästkrafter, framför allt Competition-modellerna.
De nya reklamfilmerna vill förmedla känslan av fart och motorvrål och visst finns det rejäl kraft under huven:
En V8 på 4,4 liter med dubbelturbo ger 625 hk och ett vridmoment på 750 Nm –  kraften slungar iväg bilarna från 0-100 km/h på 3,8 sekunder.

Topphastigheten är kapad till 250 km/h, men om man betalar ett ”M Driver-paket” får man upp sin bil till 290 km/h.
Motorn är kopplad till en åttastegad automatlåda som skickar kraften till alla fyra hjulen.

Eftersom modellerna har en rätt extrem acceleration har BMW-ingenjörerna ansträngt sig extra med bromsarna: på framhjulen finns sexkolvsok och skivorna har en diameter på 395 mm ( och bakbromsskivorna har en diameter på 380 mm).

Det finns en rad andra värsting-detaljer, som till exempel bredare däck, snyggare inredning med kolfiberdetaljer och skönare stolar, men allt kommer med ganska saftiga prislappar.
Än så länge har vi bara fått priset i dollar-kurs och då startar basversionen av X5 M på 106 000 dollar. Om man vill ha Competition-versionen måste man ge ytterligare 10 000 dollar.
X6 M kostar 109 500 dollar i basutförande – och 13 000 dollar ytterligare för Competition.
En svensk köpare måste också tänka på malus-skatten som blir 20 742 kr/ år eftersom bilarna släpper ut cirka 295 gram CO2 per kilometer.

X5 M och X6 M börjar säljas under våren 2020.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com