Bild-Special: Premiär för Mustang - som el-suv

Visas upp i Oslo nu på morgonen

OSLO. I dag sker Europapremiären för nya elbilen Ford Mustang Mach E.
Den elektriska suv:en ser riktigt snygg ut på de första bilderna och får prestanda i Tesla-klass.
Första intro-versionen tycks bli en dyr historia: uppåt 800 000 kr. Men senare kommer billigare versioner.

Nu är den ”officiell” efter en rad läckor av både bilder och fakta. I natt visades den i Los Angeles och i dag på förmiddagen sker Europapremiären i ett snöigt Oslo, BytBil finns på plats i Norge.

Fords nya elektriska suv Mustang Mach-E verkar onekligen lovande när det kommer till prestanda och design, men den som hade hoppats på en överkomlig lågpris-suv får tänka om – eller i alla fall vänta lite.

Ford visar upp en bil med påtagliga Mustang-gener och attribut, även om den tycks ha ätit anabola steroider och vuxit kraftigt på alla ledder. Men lite atletisk ser den ut, trots storleken.

Både strålkastarna och baklyktorna är Mustang-typiska och som på många elbilar finns det inga synliga dörrhandtag. En trend Tesla startade för åtta år sedan med Model S. Fronten ser aggressiv ut, medan bakdelen känns lite mer svullen och inte så Mustang-aktig.

Interiört sett påminner bilen en hel del om Tesla Model 3 och Y. En minimalistisk interiör med en stor fristående 15,5-tumsskärm i mitten, dock är den stående och inte liggande som hos Tesla. Och det finns trots allt ytterligare en liten skärm bakom ratten, så där skiljer sig Ford från Tesla.

Bilen kommar att finnas i fem prestanda- och utrustningsnivåer: Select, California Rt. 1, Premium, First Edition och GT.

Basmodellen har elmotor som ger 255 hästkrafter och 415 Nm vridmoment med bakhjulsdrift och 582 Nm med fyrhjulsdrift. Ford uppger att Mach-E Select RWD ska klara 370 km enligt EPA-normen, på en laddning. Instegsmodellen klarar 0-100 km/h drygt sex sekunder. I USA kostar den billigaste modellen 43 895 dollar, så räkna med strax under 600 000 kr när svensk moms och avgifter lagts på. Mycket pengar, men billigare än Volvo XC40 trots att bilen är rymligare. Fyrhjulsdrift är tillval hos Mustang Mach-E.

Den som vill ha lite mer Mustang-fähiga prestanda får gå på GT-modellen som klarar 0-100 km/h på omkring 3,5 sekunder, GT kommer lite senare under nästa år och kostar 60 500 dollar, så räkna med drygt 800 000 kr i Sverige. Senare ska det komma en Performance-version som klarar 0-100 km/h på omkring tre sekunder.

Den som vill ha längre räckvidd satsar på Long Range-modellen med batteri på 98,8 kWh. Med bakhjulsdrift och svagaste motoralternativet blir räckvidden 48,3 mil enligt EPA-normen, men i Europa anges räckvidden till 60 mil enligt WLTP. Den amerikanska normen ligger utan tvekan närmast sanningen.

Bilen kan ställas i tre olika kärlägen: Whisper, Engage och Unbridled. Även styrningen anpassar sig beroende på vilken du väljer. Dessutom kommer varje läge med olika ljud och belysning, lite gimmickartat kanske. Bilen kan fås med MagnaRide adaptiva stötdämpare som anpassar sig automatiskt efter vägen.

Bilen blir en tydlig utmanare till Tesla Model Y, I USA kostar Teslas suv från 43 000 dollar, Mustang blir 895 dollar dyrare. Båda bilarna har 37 mils räckvidd i standardversionen och 48,3 mil i premiumversionen. När det gäller prestandaversionen har dock Tesla nästan sju mils längre räckvidd.

Förhandsbokningarna har redan startat i vissa länder, i Sverige startar de inom kort. De första leveranserna sker inte förrän till hösten nästa år, och då så . Den som vill köpa prestanda- eller instegsversionen får vänta ända till 2021. Svenska priser är ännu inte officiella.

Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com