Bild-Extra: Porsches nya Cayenne Coupé

Tar upp matchen med BMW X6 och Audi Q8

Bjässen Porsche Cayenne har aldrig sett särskilt sportig ut trots hästkrafter i massor. Nu släpper Porsche en slimmad fyrsitsig version: Cayenne Coupé. – Coupén delar all teknik med nuvarande Cayenne men har en mer dynamisk design och nya tekniska detaljer som positionerar den som mer progressiv, atletisk och emotionell”, säger Oliver Blume, styrelseordförande i Porsche AG.

Porsche hakar på trenden som BMW startade med X6 och släpper en coupé-suv. Cayenne Coupé ska konkurrera mot BMW X6, Audi Q8 och Mercedes-Benz GLE Coupé.
Den stora skillnaden mod gamla Cayenne-modellen är skarpare taklinjer med en eget bakparti, en adaptiv spoiler, individuella baksäten och två olika tak: ett fast panoramatak i glas som standard eller som tillval ett kolfibertak.

– Den betydligt brantare bakåtsluttande taklinjen ger Cayenne Coupé ett ännu mer dynamiskt utseende och positionerar den som den modell i segmentet som ser sportigast ut”, säger Michael Mauer, vice ordförande för Style Porsche.

Vindrutan och A-stolparna är lägre än på originalbilen tack vare att takkanten sänkts med ungefär 20 mm. Nya bakdörrar och bakskärmar breddar skuldrorna med 19 mm.

Nya Cayenne Coupé rymmer enbart fyra personer. Baktill har Coupé-modellen två individuella säten. Som alternativ kan komfortbaksäte i 2+1-konfiguration – som känns igen från Cayenne – beställas utan extra kostnad.

Bagageutrymmet har fått stryka på foten för att bilen ska bli coupé, men rymmer 625 liter.

Vid lanseringen finns två motorer att välja mellan. Den sexcylindriga turboladdade 3-litersmotorn i Cayenne Coupé ger 340 hk och ett maximalt vridmoment på 450 Nm. Med 0 – 100 km/tim går på 6,0 sekunder, toppfarten är 243 km/tim.

Toppmodellen Cayenne Turbo Coupé har en 4-liters V8 med dubbelturbo, 404 kW (550 hk) och ett maximalt vridmoment på 770 Nm. Cayenne Turbo Coupé accelererar från 0 – 100 km/tim på 3,9 sekunder och når en toppfart på 286 km/tim.

Nya Porsche Cayenne Coupé går att beställa från och med nu och kommer att finnas hos återförsäljarna i slutet av maj. Priserna i Sverige startar på 830 000 kronor för Cayenne Coupé och 1 464 000 för Cayenne Turbo Coupé.

 Bränsleförbrukning

Cayenne Coupé: blandad körning 9,4 – 9,3 liter per 100 km, koldioxidutsläpp 215 – 212 g/km

Cayenne Turbo Coupé: blandad körning 11,4 – 11,3 liter per 100 km, koldioxidutsläpp 261- 258 g/km

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com