Bilarna med nyckellöst system som får underkänt

Stöldtest av nya 18 bilmodeller

Ett nytt test pekar ut de splitternya bilarna som går att stjäla med signalförstärkare. En av de sämsta bilarna är nya Volvo S/V60. Bilen får betyget ”dålig” av brittiska Thatcham Research.

Antalet bilstölder har minskat kraftigt de senaste tio åren. Men på senare tid har stölderna börjat öka igen. I dag stjäls merparten av bilar genom att tjuvarna endera bryter sig in och tar nyckeln, eller via så kallade relästölder. Det innebär att tjuvarna använder signalförstärkare och annan elektronik för att öppna och starta bilen trots att nyckeln ligger inne i huset där bilen står parkerad. Bilarna stjäls vanligen inte för att användas som fortskaffningsmedel, utan de försvinner ut ur landet efter stölden. Därför är nya och dyra bilmodeller extra utsatta.

Brittiska Thatcham Research har börjat testa stöldsäkerheten hos nya bilar som är utrustade med nyckellösa system. Bilarna testas framförallt för sin sårbarhet mot relästölder.

Hittills i år har försäkringsinstitutet testat 18 nya bilmodeller. Av de testade bilarna har nio modeller fått betyget ”dålig” och en bilmodell var ”oacceptabel”. Den allra sämsta bilen var nya Suzuki Jimny.

Bland modellerna som anses ha ett dåligt skydd mot relästölder finns Sveriges mest sålda bilmodell, nya Volvo S60/V60 som klassas som dålig. I Samma testomgång fick även de helt nya modellerna DS 3 Crossback, Toyota RAV-4 och Mazda 3 betyget dålig.

Betygsskalan har stegen oacceptabel, dålig, bas, bra och överlägsen. Bland bilarna som som finns i den översta betygsklassen finns BMW 7-serie, BMW X7 och Porsche 911. BMW har tidigare haft stora problem med stölder, men verkar alltså ha bättrat sig.

-Stöldersättningarna som betalats ut under första kvartalet i år är de högsta sedan 2012, med en utbetalning var åttonde minut. De här siffrorna visar varför bilindustrin måste säkra sina nyckellösa system, som ger kriminella möjligheten att snabbt och tyst ta sig förbi i övrigt robust säkerhet, säger Richard Billyeald, teknisk chef hos Thatcham.

För den som enkelt vill skydda sig mot relästölder finns det enkla knep som lurar tjuven. För det första är det viktigt att inte förvara nyckeln för nära bilen, en låda i hallen eller köket kan göra att tjuven lätt får kontakt med nyckeln via en signalförstärkare. Lägg den gärna i ett låst skåp så långt bort från parkeringen eller garaget som möjligt. Du kan också använda ett metallfodral eller aluminiumfolie. Testa så att bilen inte går att öppna eller starta när du slagit in nyckeln.

BytBil har sökt Volvocars för en kommentar till testresultatet.

Här är betygen på 18 nya modeller

Audi e-tron: Överlägsen

BMW 7 Series: Överlägsen

BMW X7: Överlägsen

DS 3 Crossback: Dålig

Ford Mondeo: Dålig

Hyundai Nexo: Dålig

Jaguar XE: Överlägsen

Kia ProCeed: Dålig

Land Rover Evoque: Överlägsen

Lexus UX: Dålig

Mazda 3: Dålig

Mercedes B-Class: Överlägsen

Porsche 911: Överlägsen

Porsche Macan: Överlägsen

Suzuki Jimny: Oacceptabel

Toyota Corolla Hybrid: Dålig

Toyota RAV-4: Dålig

Volvo S60: Dålig

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com