Beställ en ny DeLorean DMC-12

Nytillverkning på gång i Texas

Bilen med den rostfria karossen dog sotdöden 1982 i spåren av misslyckade knarkaffärer. Men nu återuppstår DeLorean ur askan. Beställ ditt exemplar idag.

Redan vid 40 års ålder var John Zachary DeLorean chef för hela Pontiac-divisionen inom General Motors. Han styrde med järnhand och lyfte löner som grävde djupa hål i koncernens kassakistor. Han var dåtidens jetset-topp med uppknäppt skorta och enorma polisonger, kompis med Sammy Davis Jr. och Johnny Carson.

Kanske var han för stor för sin kostym på det konservativa GM, för 1973 lämnade han företaget och startade eget. Tre år senare visades en konceptbil upp för en häpen värld men produktionen kom inte igång förrän 1981. Då på Nordirland, som ställde upp med subventioner för att få arbetstillfällen till det våldshärjade hörnet av den brittiska övärlden.

Med kaross ritad av Giorgetto Giugiaro och ett chassi konstruerat av Colin Chapman hade DeLorean DMC-12 alla chanser att lyckas. Om det inte vore för den tröga Volvomotorn som satt där bak i bilen.

Dåtidens tester rapporterade om närmast astmatiska prestanda, särskilt ihop med en automatlåda som vägrade vakna. Så säljsiffrorna dalade och fabrikens lager bågnade av osålda bilar. På senvintern 1982 sattes företaget under en konkursförvaltare och en allt mer desperat John Z. DeLorean behövde komma upp med pengar. Stora pengar. Och det snabbt.

DeLorean tänkte som vanligt utanför ramarna, vilket inte uppskattades av alla. Så när DeLorean gjorde upp en knarkaffär värd 25 miljoner dollar filmades det av FBI och därmed var hans livsverk slaget i spillror. På julafton 1982 rullade den sista bilen av bandet i Dunmurry.

Okej, riktigt den sista var det faktiskt inte. Efter att konkurslagret valsat runt bland olika ägare hamnade det till slut hos DMC Texas, en firma i USA som specialiserat sig på DeLorean. De såg inte bara till att hålla befintliga bilar vid liv, utan använde också reservdelar och oanvända chassin för att bygga nya bilar.

Men det går inte att leva i evighet på ett begränsat lager, så när det federala amerikanska trafiksäkerhetsorganet NHTSA införde regellättnader för lågvolymstillverkare i fjol bestämde sig DMC Texas för att göra slag i saken och börja nytillverka DeLorean-bilar, utan att förlita sig på gamla delar.

Vissa nytillkomna krav har tvingat DMC Texas till förändringar av originalreceptet. Till exempel kan den gamla Volvomotorn inte användas eftersom den spyr ur sig orenheter, så drivlinan kommer att bytas ut. Mot vad är dock inte klart i dagsläget.

Det blir i alla fall ingen flux capacitor.
Det blir i alla fall ingen fluxkondensator.

DMC Texas har föresatt sig att tillverka ca 50 exemplar per år under en sexårsperiod, med start under nästa år. Eftersom varken teknisk specifikation eller några priser är klara ännu går det inte att lägga några fasta ordrar, men alldeles nyligen kom ett formulär upp på hemsidan där man anmäler sitt intresse.

Så vad väntar du på, nu när DeLorean äntligen kommit tillbaka till framtiden?

Foto: DMC Texas, jmortonphoto.com/otogodfrey.com/Wiki Commons
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com