Bentley Continental Supersports starkast någonsin

Blir därmed världens snabbaste bil med baksäte

Superspeed är ett namn som förpliktigar. Det har Bentley tagit fasta på. Det här är Bentleys starkaste bil någonsin.

Bentley 3 Litre hade 70 hästkrafter under huven när den för första gången ställdes ut i augusti 1919. Eller egentligen hade den inte alls det, för bilen som stod där på motormässan i London hade bara en låtsasmotor, men när de första bilarna levererades till sina köpare i september 1921 hade de åtminstone riktiga motorer, fyrcylindriga maskiner med överliggande kamaxel och fyrventilsteknik.

Det var den första bil som Walter Owen Bentley skruvat ihop under eget namn, efter att det stora kriget tagit slut och hans karriär som flygmotorkonstruktör hos Humber skrumpnat ihop. Bentleys bilar fick snabbt ett rykte om sig att vara både snabba och tillförlitliga. Även i racing gjorde de bra ifrån sig och den första segern i Le Mans 24-timmarslopp kom redan 1924.

Bentleys bilar var stora redan då.

Bentley Motors

Bentleys bilar var stora redan då.

Året därpå hade Bentley lanserat 3 Litre Superspeed, en bil som utlovades att nå hela 160 km/h och i 1927 års upplaga av långloppet i Le Mans körde Dudley Benjafield och Sammy Davis (nej, inte Sammy Davis Jr.) en sådan till seger, trots att samtliga Bentleybilar krockade med varandra under kvällstimmarna och de andra två förblev stående.

Årets upplaga av Superspeed skulle förmodligen äta upp sin föregångare från tjugotalet, spotta ut resterna av däcken och sedan rapa ljudligt innan den sköljde ner allting med ett stort glas blyfri whisky, cask strength.

Bentley Continental GT sjunger på sista versen. Inom kort lär den ersättas av en bil baserad på Volkswagens MLB-plattform, som också bland annat bildar bas för Porsche Panamera. Så Bentley gör precis som de gjorde 2009 och fyrar av en final under släktnamnet Superspeed. Då, 2009 alltså, var Superspeed som ett tekniktest inför ansiktslyftningen av den nuvarande Continentalgenerationen. Den här gången är det förmodligen mest motortekniken som vi kommer att få återse i nästa Continental, för av bottenplattan lär ingenting återstå.

Och det är just motorn som är den största förändringen hos Superspeed, jämfört med sina svagare syskon. Volkswagenkoncernens mäktiga W12-motor har fått nya turboaggregat och förändrad laddluftkylning, liksom andra vev- och ramlager för att kunna hantera de enorma krafterna från kolvarna. Resultatet är den starkaste Bentleymotorn någonsin och den snabbaste bilen i världen som har ett baksäte.

För att hantera all kraft är bromsarna kolfiberkeramiska, med de största skivor som världen har sett innanför de smidda 21-tumsfälgarna. Automatlådan har fått en snabbare lock up-funktion för att skänka vassare växlingar och torque vectoring-systemet, som fördelar motorns moment mellan de olika hjulen beroende på körförhållandena, har uppdaterats för att ge en mer belönande körupplevelse. Fjädringen har också fått en uppstramning för att försöka kontrollera karossrörelserna lite bättre.

Det går att känna igen årets upplaga av Bentley Continental Superspeed på de nya stötfångarna, fram med splitter och bak med diffusor i kolfiber. Svartlackat kromarbete och detaljer i kolfiber kompletterar de mörktonade strålkastarna – Superspeed ser mer sinister ut än sina glittrigare småsyskon. Insidan har fått accenter i alcantara, liksom paneler i polerad kolfiber och kviltat läder i olika färgkombinationer.

Än så länge har vi inga uppgifter om pris eller leveranstid, men vi vet att Bentley kommer att sälja Superspeed både som coupé och som cabriolet. Så det är precis som förr: man kan få fartvinden intryckt i ansiktet i hastigheter som är hur svindlande som helst. Fast nu dubbelt så fort som för nittio år sedan.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com