Avslöjande video: Så många gör annat bakom ratten

Talar i telefon, sminkar sig och skickar sms

Den amerikanska organisationen SR22Agency filmade trafiken på en motorväg i Florida, och av 2 151 fordon som passerade var nästan 10 % av förarna distraherade av att bland annat tala i mobilen eller att äta.

Förare som är distraherade av ett eller annat bakom ratten när de kör är ett stort problem. Bara i USA under 2013 omkom 3 100 människor och 424 000 skadades i olyckor relaterade till distraherade förare.

SR22Agency.com är en organisation i USA som genomför undersökningar och kartlägger förare och deras beteenden i trafiken. Till undersökningen i Florida användes flera kameror för att kartlägga vad förarna gör och beter sig bakom ratten. Var det tio-i-två och blicken på vägen eller pillade de på mobilen eller sminkade sig?

Filmerna och bilderna avslöjade snabbt vad som hände i bilarna, av 2 151 filmade fordon framfördes 185 (8,6 procent) av dessa av förare som gjorde annat än att bara köra. 150 stycken talade i telefon medan 17 förare gjorde annat på telefonen som att skicka meddelande eller surfa. Hungrig kan man bli också, i 12 av bilarna åt föraren bakom ratten medan i 6 av bilarna så gjordes det annat, till exempel sminkades eller sträckte sig efter saker i baksätet.

När man ser filmen får man en visuell överblick i hur mycket bilar det verkligen rör sig om.

Foto: SR22Agency Youtube
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com