Auktionsfynden från Arizona

De bisarraste fynden från säsongens försäljningar

De stora auktionshusens bilauktioner brukar bjuda på mästerliga bilar som säljs till mästerliga priser. Men vi har kollat på de mer undanskymda resultaten.

Så här års flockas välbeställda samlare till Arizona, där de stora auktionshusen håller bilauktioner med det allra värsta och vassaste som marknaden har att erbjuda. Här bytte under förra veckan mängder med Ferrari, Lamborghini, Porsche och Jaguar ägare.

Rekord slogs på löpande band. Bonhams lyckades kränga iväg en Jaguar E-Type Lightweight för sisådär 65 miljoner kronor och en Ferrari 340 America för nästan lika mycket. RM Sotheby’s prånglade ut en Bugatti Veyron för ungefär 20 miljoner kronor och en Ferrari F50 för 30 miljoner. En Tucker flimrade visst förbi där också någonstans.

Överhuvudtaget verkar priserna generellt ha ökat från fjolårets redan astronomiska nivåer. Lamborghini Diablo, Ferrari Testarossa, Jaguar E-Type, alla går de för miljonbelopp numera. Gamla Mercor har också blivit svindyra, en Mercedes-Benz 540 K Special Roadster gick för över 60 miljoner.

Men det ser den ju ut som också.

Pawel Litwinski/RM Sotheby's

Men det ser den ju ut som också.

Sånt har man ju inte råd med. Så vi tar i stället en koll i de bakre hörnen av lokalen och hittar de förvånande fynden. Men nej, de har vi inte heller råd med längre, man skulle ha satsat när marknaden inte var fullt så galet kärnkraftshet. Eller kanske behållit de där pärlorna som man kursade iväg för länge sedan för en spottstyver när hyran skulle betalas.

1. Honda Civic 1977 – $15.400, Bonhams
Nu förstår jag faktiskt ingenting. Förvisso, den första generationen av Honda Civic satte Honda på världskartan och Japan på hjul, så nog var den viktig. Som fenomen, inte som bil, för själva bilen var bara en burk som alla andra. Så varför skulle den betinga 135.000 kronor? Bilen är gammal och exemplaret är det egentligen ingenting speciellt med, mer än att den ser hyfsat städad ut trots ett långt och arbetsamt liv. Kanske är det dags att börja kamma marknaden efter fyndpriser på sjuttiotalsjapaner.

Den har i alla fall femväxlad låda.

Bonhams

Den har i alla fall femväxlad låda.

2. Alfa Romeo 2000 GTV 1974 – $83.600, Bonhams
En ung Giorgetto Giugiaro ritade Alfa Romeo Giulia GT eller Bertonecoupén som den också kallas i Sverige under sin tid hos den italienska karosskräddaren. Själv var han aldrig riktigt nöjd med resultatet, men resten av världen har fattat att den är en av världens vackraste bilar. Just den här är inte på något sätt en specialmodell, utan en massproducerad Giuliacoupé av sen modell – och den gick för tre kvarts miljoner kronor. Nu grämer jag mig mer än någonsin att jag sålde min kalasfina 1750 GTV för, vad var det, en tiondel av auktionspriset. Eller för den delen, en 2000 GTV för mindre pengar än så. Jag skulle ha sparat dem.

De säger 2000, men den har ju inga stötfångarhorn.

Bonhams

De säger 2000, men den har ju inga stötfångarhorn.

3. Opel Olympia med Egon Brütsch Maserati barnbil – $26.400, Bonhams
Opel kanske är kul, men det är Maserati som lockar här. Egon Brütsch var son till en strumpmagnat (vad nu det är?) och efter en rätt mager racingkarriär började han konstruera och bygga bilar i barnstorlek. De lär har varit väldigt komplicerade, väldigt dyra och väldigt sällsynta – möjligen byggdes bara tolv stycken. Så priset var inte oävet, särskilt inte som man fick en Opel på köpet.

Erkänn, du vill också sitta där uppe.

Bonhams

Erkänn, du vill också sitta där uppe.

4. Kleinschnittger F125 – $29.700, RM Sotheby’s
Den märkliga mikrobilen Kleinschnittger föddes i kölvattnet från de mer transportlämpliga Isetta och Messerschmitt. Med en mäktig, encylindrig tvåtaktsmotor på sex hästkrafter toppade den sjuttio knyck. Det var nog tillräckligt, med tanke på däcken. Fjädringen sköttes av gummiband. Riktigt vad man ska ha den till vet jag inte, men jag får moderskänslor av att titta på den. Går den att adoptera?

Respekt om den dyker upp i backspegeln.

Robert Dening/RM Sotheby's

Respekt om den dyker upp i backspegeln.

5. Daf 750 Daffodil 1957 – $8.800, RM Sotheby’s
Gissningsvis kände sig Daffodil lite utanför bland alla auktionens fullblod. Vad ser den egentligen ut som, en Chevrolet Bel Air som parat sig med en Reliant Robin? Daffodil var den 30 hästkrafter starka deluxe-varianten av Daf 750 och hade så klart den steglösa automatlåda som så småningom också skulle drabba Volvo 343. Äntligen, en bil som man skulle kunna ha råd att drömma om.

Eller är det Opel Rekord den försöker likna?

Patrick Ernzen/RM Sotheby's

Eller är det Opel Rekord den försöker likna?

6. Chevrolet Corvette 1966 Racer – $28.050, Bonhams
En Sting Ray med bur i stället för vindruta och fälgar från American Racing. Small block. Holley. Hurst. Och så enorma sidepipes, som bara för att understryka hur arg man är. Mamma, skulle jag kunna få be om ett litet lån? Nähä, inte det. Buhu.

Ge mig. Bara ge mig. Nu.

Bonhams

Ge mig. Bara ge mig. Nu.
Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com