Audis "månbil" – är det framtidens suv?

En helt ny idé om hur man ska köra i mörker

Är det så här suvar ska se ut i framtiden?
Ja, åtminstone enligt Audi som visade upp sin nya konceptbil idag.
Väldigt mycket glas – och en helt ny idé på hur man ska köra i mörker.

Den ser ut som en bil redo för en månfärd. Audis konceptbil AI:TRAIL quattro är både en bil som kan köra i oländig terräng och utan hjälp av en mänsklig förare.
Den har elmotor, ja faktiskt fyra elmotorer som är placerade vid varje hjul och som ger en sammanlagd effekt på 429 hk och ett vridmoment på 1000 Nm. Det är nog tillräcklig kraft för att ta sig över stock och sten. Och varje motor jobbar individuellt, beroende på terrängen.

Men det är kanske utseendet – och strålkastarlösningen – som fått mest uppmärksamhet. Till att börja med har bilen en helikopterlik panoramavy med glas överallt (och ja, taket är i princip bara glas). Och glöm en instrumentpanel med en massa symboler och information. Istället ska all info finnas i förarens telefon som placeras vid ratten.
Men nu kommer vi till den mest udda teknologin: strålkastarljusen. De finns nämligen inte på den här bilen.
Lyktorna i fronten har ersatts av fem drönare med starka LED-lampor. Antingen kan föraren fästa drönarlamporna på takräcket – eller låta de små drönarna flyga framför bilen och lysa upp vägen. Drönarna har även en kamera som kan filma vägen.

Konceptbilen har ungefär samma mått som en Audi Q3, det vill säga 4,15 meter lång och 2,15 meter bred.
Markfrihöjden är 34 centimeter, det betyder att bilen kan vada i en halv meter djupt vatten.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com