Audi släpper billig elbil

”Presenteras om tre veckor i Geneve”

Audi kommer med en mindre billigare elbil baserad på Volkswagen I.D. En prototyp ska visas upp på Geneves bilsalong om några veckor. Bilen börjar säljas redan nästa år, uppger Automotive News.

Audi har kämpat under det senaste året med fallande försäljningssiffror. Även januari i år blev en minusmånad. Men snart presenteras bilen som kan få vinden att vända: En kompakt och billigare elbil, en premiumversion av Volkswagen I.D. Första prototypen visas upp redan om tre veckor på Geneves bilsalong.

Bilen använder MEB-plattformen som utvecklats av Volkswagen-koncernen och kommer att tillverkas i nya elbilsfabriken i Zwickau i Tyskland.

Enligt källor till Bloomberg blir bilen en suv i ungefär samma storlek som Audi Q3. Tidigare har BytBil rapporterat om at Audi kommer med flera nya plug-in-hybrider under året, bland annat av Q5. Och i dagarna startar leveranserna av helt elektriska suven e-tron till kunderna. Under alpina VM i Åre har flera svenskregistrerade e-troner skjutsat vip-gäster.

E-tron kostar dock över 800 000 kr, och den nya bilen ska bli Audis storsäljare bland elbilarna och hjälpa Audi att öka sina försäljningsvolymer igen. Volkswagen I.D. kostar från cirka 220.000 kronor och Audis suv-version kan få en prislapp från dryga 300.000 kr.

Under 2020 tros även Audi e-tron GT sedan lanseras. Den bygger på samma teknik som Porsche Taycan och blir en direkt konkurrent till Tesla Model S. Och 2025 ska Audi ha 12 helt elektriska modeller i sitt utbud och en tredjedel av försäljningen spås bli elektrifierad.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com