Audi RS Q8 med 918 hästkrafter – Manhart RQ 900

918 frustande hästkrafter och 1 180 Nm

Tycker du inte att 600 hästkrafter och 800 Nm räcker för Audi RS Q8? Kontakta då en tysk trimningsfirman som gör om modellen till ett riktigt monster. 

Audis med RS-märkning är potenta bilar med många hästkrafter. Audi RS Q8 är en suv som har enorm kraft och prestandasiffror som många nog tycker är tillräckligt. Men vad händer när ägaren faktiskt inte håller  med? 

Då kan personen vända sig till den tyska trimningsfirman Manhart Performance som har en liten produktion av RQ 900. Motorn kryddas till och även utsidan för att den ska bli ännu lite mer exklusiv. 

Audi RS Q8 har en fyraliters V8-motor som producerar 600 hästkrafter och 800 NM i vridmoment. 0-100 km/h går på 3,8 sekunder, och kommer ha en topphastighet på 305 km/h. Manhart uppgraderar motorn till 918 frustande hästar och 1 180 Nm. Dock vill de inte avslöja den nya topphastigheten eller accelerationen 0-100 km/h. 

LÄS MER: Officiell: Audi Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron

För att få till en sådan enorm kraftökning så lades en ny styrenhet (ecu) till, bytt insuget till en variant i kolfiber och lade även till ett egenproducerat turbokit inklusive kylning, ny katalysator- och avgassystem. Avgassystemet är i rostfritt stål och kommer med aktiva ventiler och fyra 100 mm avgasrör med keramik eller kolbeläggning. De uppdaterade även automatlådan för att den ska kunna klara av det enorma vridmomentet. 

De visuella ändringarna gör att RQ 900 ser mer subtil ut jämfört med RS Q8. Den har detaljer i guld som står i kontrast mot den svarta färgen. Den har fått bredare skärmar, en ny splitter fram, en dubbel spoiler bak och en mer markant diffusor.  Hjulen är 24-tum och är formade i  295/30 ZR24 fram och 355/25 ZR24 bak. 

Är man inte nöjd med bromsarna går de även att uppgradera. Hur mycket den kostar vill inte Manhart avslöja. 

LÄS ÄVEN: Då försvinner Audis förbränningsmotorer

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com