Audi förnyar RS5 - inspirerad av klassiska Quattro

Audi förnyar sina sportmodeller RS5 Coupé och Sportback med inspiration från klassiska Audi Quattro.
Bilarna uppdateras med en ny aggressivare front och bakdel. Instrumenteringen har blivit helt digital.
Kupén går att få med kolfibertak som sparar 4 kg vikt.

I höstas fick Audis A5-modeller en facelift – och nu har turen hunnit till RS-modellerna av Audis sportiga A5-serie. RS5 kommer både som tvådörrars kupé och en fyradörrars sportback.

Exteriört sett så märks den stora skillnaden i fronten och grillen. Bilarna får uppdaterade grillar med svart bikakemönster på gallret. De får också luftventiler som är en blinkning till den klassiska Audi Quattro. LED-matrix-strålkastare är nu standard på RS5-modellerna.

Även bakdelen har fått sig ett lyft på bilarna. Stötfångarna är nya och de stora avgasrören är lite modifierade, om vi ser rätt. Bilen kommer också med nya fälgalternativ i 20 tum. Om du väljer kupémodellen så kan du välja till ett kolfibertak för att spara vikt. Hela 4 kg bantas bort från bilen som i grundversionen väger 1707 kg tom. Kolfibertaket kostar 44 000 kr, ett dyrt men mycket flärdfullt sätt att gå ner 4 kg i vikt.

När du kliver in i bilen och tar plats i sportstolasrna så är den rejält moderniserad. Modellerna får en ny 10,1-tums central pekskärm med Audis senaste infotainment-plattform. Dessutom har bilen numera ett 12,3-tums digitalt instrumentkluster.

Under motorhuven är det däremot inga förändringar, men varför ändra på ett vinnande konept. Det handlar om en 2,9-liters V6:a med dubbelturbo och 450 hästkrafter. Vridmomentet är 600 Nm. Accelerationen upp till 100 km/h går på 3,9 sekunder och toppfarten är 280 km/h.

Svenska grundpriser börjar på 855 400 kr för Sportback och 866 000 för coupén.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com