Audi åker till månen 2017

Siktar på att vinna Google Lunar X Prize

En grupp tyska ingenjörer har tillsammans med Audi utvecklat en månbil. Målet är att landa på månen innan 2017 års utgång.

Den fjortonde december 1972, alldeles innan midnatt svensk tid, lyfte Apollo 17:s månlandarmodul från månens yta och påbörjade den två dygn långa hemfärden till Jorden. Sedan dess har ingen människa satt sin fot på månen. Men det kan snart komma att ändras, i alla fall om Audi får som man vill.

Ett Berlinbaserat team av raketforskare som kallar sig för Part Time Scientists har utvecklat en månlandare och kompletterat med två månbilar som man utvecklat med stöd av biltillverkaren Audi. Nu har man också säkrat ett kontrakt med raketföretaget Spaceflight Industries, som kommer att stå för själva uppskjutningen. Därmed ska alla pusselbitar vara på plats för att skjuta upp månbilen före 2017 års utgång.

Dr. Wernher von Braun var också tysk.

Dr. Wernher von Braun var också tysk.

Att man siktar på att komma i väg just 2017 beror på att man vill vinna Google Lunar X Prize. Den första som lyckas landa på månen och åka runt där minst 500 meter kan kamma hem 20 miljoner dollar, motsvarande drygt 180 miljoner kronor. Men då ska man ha gjort det innan 2017 tar slut.

Part Time Scientists siktar på att landa alldeles i närheten av just där Apollo 17 landade. Månbilarna skulle därmed, med hjälp av sina stereokameror, kunna ta bilder av den forna landningsplatsen och se om tiden har haft någon som helst inverkan på allt som lämnades kvar på platsen.

Månbilarna från Audi kommer att ha en maxhastighet om 3,6 km/h – långt från de 18 km/h som Apollo 17-astronauten Gene Cernan lyckades pressa upp sin månbil i.

Månens svar på Lamborghini.

Månens svar på Lamborghini.

Part Time Scientists och Audi har inte bara klockan att slåss mot. Fyra konkurrerande team gör också anspråk på Google Lunar X Prize, bland annat ett israeliskt och ett indiskt team – men jag tror inte att vi får se en månbil från Tata.

Foto: Audi AG, Wiki Commons
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com