Audi A5 byter kostym

Nya former och effektivare motorer kännetecknar Audis senaste coupé.

Förra generationens former var så vackra att modellen höll i nio år. Nu är det dags för avlösning och i sin nya form är Audi A5 större, starkare och snålare. Värst är så klart Audi S5, som med en nyutvecklad sexcylindrig turbomaskin vrider ur sig hela 354 hästkrafter.

När den lanserades 2007 chockade Audi A5 en hel värld bara genom att vara så oförskämt snygg. I pressen hyllades chefsdesigner Walter de Silvas former och gav glans åt märkets mer vardagliga modeller. Kanske var det därför det dröjde så länge innan avlösningen kom, och kanske är det också därför formförändringen är försiktig.

Profilen är i princip bevarad, även om karossens skärningar är skarpare och frontens detaljarbete har fått stilelement som stämmer bättre överens med det övriga modellprogrammet. Lite mer voluminös har bilen också blivit, med lite mer bredaxlad hållning.

Tekniskt sett är förändringarna större. Trots längre hjulbas och bättre utrymmen, liksom starkare motorer, har vikten kunnat sänkas med ca 60 kg. Snålare på soppa har bilen också blivit, beroende på modellvariant uppger Audi en sänkning av bränsleförbrukningen på upp till 22 procent. Två bensinmotorer och tre dieslar finns att välja mellan, med effektuttag på mellan 190 och 286 hästkrafter. Maffigare ändå är nya Audi S5. Men en turbomatad treliters V6-motor vrider den ur sig 354 hästkrafter.

Sverigelanseringen kommer att äga rum i november, men Audi tar emot order redan i sommar. Räkna också med att en fyrdörrarsversion (Sportback) lanseras inom kort och så småningom lär också en RS5 komma.

Foto: Audi
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com