Aston Martin släpper Vanquish Zagato Speedster

... och kompletterar med en kombi.

Fabriken i Gaydon mjölkar sitt Zagatokoncept lite till. Resultatet heter Speedster och kompletteras av en Shooting Brake.

När Aston Martin lanserade den bedövande vackra Vanquish Zagato i fjol gjorde de oss besvikna. Bilen skulle nämligen bara byggas i en begränsad serie om 99 bilar. Men världens alla snyftningar måste ha hörts ända till huvudkontoret i Gaydon, för snart svarade Aston Martin med en lika stor serie av öppna bilar under tillnamnet Volante.

De är förstås också slutsålda sedan länge, så nu mjölkar fabriken sitt Zagatokoncept lite till med en Speedster-modell. Skillnaden mot de 99 Volanterna är att det lilla diket till baksäte ersatts av ett par kolfiberstrutar, kanske som en hälsning till Aston Martin DBR1.

Men om du trodde att du äntligen hade en chans att komma över en trodde du fel. För den här gången tänker Aston Martin bara bygga 28 (!) bilar och de är så klart redan sålda. Om du fortfarande vill ha en Zagato får du beställa en kombi.

Aston Martin

Än så länge bara som datorskiss.

Förlåt? Jo, Aston Martin var ändå inte helt färdiga med sin Zagatoserie utan kommer också att bygga en Shooting Brake. Eller kombi, då. Kombicoupé, kanske, eller vad var det nu Saab kallade sin halvkombi på sjuttiotalet?

Precis som Speedster är Shooting Brake också strikt tvåsitsig, men med bättre plats för golfklubbor, jaktfalkar och allt annat man brukar ha med sig. Tekniskt skiljer ingenting från någon av de andra Vanquish Zagato-modellerna och det betyder att den 600 hästkrafter starka V12:an paketerats i en kolfiberkaross.

Och Shooting Brake ska i alla fall nå upp till samma produktionssiffror som fjolårssyskonen: 99 stycken. Och än har vi inte hört att de skulle vara tingade, så skynda dig ner till din Astonbutik och lägg en beställning.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com