Aston Martin Bulldog har återuppstått – ska klara 321 km/h

Ett enda exemplar tillverkades

Den skulle tillverkas i upp till 25 exemplar och klara av en toppfart på över 321 km/h. En enda bil tillverkades och sedan lades projektet ner. Nu är Bulldog tillbaka och ska toppa 200 mph.

1979 visade Aston Martin upp ett koncept. Aston Martin Bulldog hette det, och planen var att mellan 15 och 25 exemplar skulle tillverkas. Designen var före sin tid även med den tidens mått mätt eftersom den även idag ser ganska futuristisk ut. Men projektet visade sig vara för dyrt och enbart ett enda exemplar byggdes.

Bilen drivs av en 5,3-liters V8-motor med dubbelturbo som genererar 608 hästkrafter och 678 Nm. Aston Martin uppskattade att bilen skulle klara av en toppfart på över 321 km/h (200 mph), men lyckades ”bara” uppnå 307 km/h.

Nu, drygt 40 år senare, har firman Classic Motor Cars i Storbritannien restaurerat bilen. De ska försöka sig på målet att slå 200 mph-barriären. Även effekten på motorn har uppdaterats, från 608, till 659 hästkrafter. Bilen som har inspirerat Tesla Cybertruck har under hösten synts på gatorna i London. Intressant nog, är personen som leder dagens projekt, Richard Guntlett, sonen till personen som lades ned Aston Martin Bulldog.

Nu har firman gjort en första provtur (shakedown) med bilen för att se vilken fart den kan uppnå. Den nådde 161 mph, 259 km/h. Men då måste man komma ihåg att det är första gången den pressas ordentligt. Vi håller er uppdaterade hur det går med Aston Martin Bulldog.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com