Apple har spenderat miljarder på en bil som aldrig kommer att bli verklighet

Elektronikjätten Apple har arbetat på en elbil sedan 2014, och nu har projektet avbrutits. Apple ger upp efter att ha spenderat mer än 100 miljarder svenska kronor på att hitta en riktning.

TEXT Morten Bek FOTO PR

2014 tillkännagav Apple utvecklingen av en bil som skulle vara en direkt rival till Tesla. Efter 10 år har elektronikjätten inget konkret att visa upp, och nyligen avbröts projektet och lades på hyllan.

Den amerikanska tidningen New York Times rapporterar att Apple på tisdagen berättade för sina anställda att Apples elbilsprojekt, som kontinuerligt har ändrat riktning under de senaste 10 åren, nu stängs. Anställda på projektet kommer att överföras till arbete med artificiell intelligens, enligt New York Times.

Titan, som var det interna namnet på projektet, har enligt den amerikanska tidningen kostat strax över 100 miljarder svenska kronor. Det är förmodligen första gången som Apple spenderar så stora summor på utveckling som inte har resulterat i en ny produkt.

Ett projekt som sprang i alla riktningar

Enligt New York Times var Titan-projektet dödsdömt redan från början, och många medarbetare som var knutna till projektet använde inte namnet Titan. De kallade elbilsprojektet för ”Titanic-katastrofen”. Apple behövde en ny stor succé efter grundaren Steve Jobs död 2011, och en elbil skulle visa investerare och kunder att Apple fortfarande kunde överraska.

Från 2014 fram till 2024 har Apple ändrat inriktningen på Titan-projektet flera gånger. Från att till en början vara en direkt konkurrent till Tesla, till att lägga fokus på självkörande teknik som liknar Googles Waymo-projekt. På senare tid har fokuset skiftat tillbaka till att konkurrera direkt med Tesla.

Apple har inget offentligt känt avtal med en tillverkare för att producera bilarna. Kinesiska Foxconn, som är den största leverantören av iPhones till Apple, har hört av sig, men precis som resten av projektet hamnade den idén i en återvändsgränd.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com