”Allt utom ratten är digitalt”

Detaljerna: Så här blir nya VW Golf

Nya Volkswagen Golf får premiär lite i skuggan av elbilen I.D. Men för Volkswagen är det en minst lika viktig nyhet.  Bilen får en helt ny revolutionerande digital interiör och hybriddrift. 

Bilderna på de två testförarna i nya Golfen som fångades utanför McDonald’s drive-in har blivit en världsnyhet. De visar en helt omaskerad Golf och det är tydligt att bilen får samma designspråk som Volkswagen startade i och med presentationen av nya Touareg. Men de största förändringarna av den åttonde generationen av Golf sitter förmodligen under skalet. Även om bilen byggs på en utvecklad variant av den befintliga MQB-plattformen så är den fullspäckad med nyheter. Golfens lansering hamnar lite i skuggan av Volkswagens nya elbil I.D.,men Golf kommer inom överskådlig tid att sälja i fler enheter än elbilen och vara minst lika viktig för tillverkaren som den nya elbilen. Enligt Volkswagen själva är det den största förändringen av Golf under modellens 43-åriga historia. 

Här är några av de mest spännande detaljerna runt nya Golf: 

  • Bilen kommer med mildhybrid-teknik, både på diesel- och bensinsidan. Både 12 volts och 48 volts ska finnas att välja mellan och ser till att sänka förbrukningen. 
  • Bilen lanseras även med en 1,5 liters naturgas-motor på 130 hästkrafter. 
  • Bilen blir cirka 45 kilo lättare än dagens version tack vare modernare konstruktion och användning av lättare material i chassi och kaross.
  • Bilen blir både längre och bredare och får större innerutrymmen. Utrymmena i Golf torde räcka till de flesta familjer på fyra personer. 
  • Bilen får flera nya självkörande funktioner, och är förberedd för helt autonom körning, som första mindre bil. 
  • På insidan kommer den ha en helt digital instrumentering som är betydligt modernare än dagens Golf. Volkswagens ledning har beskrivit den som revolutionerande och att ratten är det enda som inte blir digitalt. 
  • El-versionen av Golf läggs ner, och ersätts av I.D.-modellerna som presenteras i år. 
  • Modellen behåller ungefär samma motorer som i dag, men med ytterligare förfining och mildhybrid-teknik. 
  • Bilen premiärvisas i sommar och de första leveranserna startar någon gång i höst av årsmodell 2020. 
Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com