5 billiga nybilar

Lista: fem bilar för under 90 000 kronor

Känns plånboken mager? Har resebyrån snott alla dina pengar inför sommarledigheten? Och du är ändå sugen på nybilsdoft? Här är fem förslag på nya bilar du kan köpa för under 90 000 kronor.

För trettio år sedan försvann chansen att köpa en ny Mercedes-Benz för under 100 000 kronor. Men än i dag går det faktiskt att köpa en fullt fungerande bil för de pengarna, bara man inte ställer krav på sportbilsprestanda, lyx eller status. Vi har plockat de billigaste från nybilssortimentet i Bytbils radannonser.

1. Dacia Sandero
Den rumänska lågpris-Renaulten presenterades i sin andra generation i Paris på hösten 2012. Bilen är rimligt rymlig och med fransk teknik har resultaten i krocktester varit uppmuntrande, men bullernivån är av det uppmärksamhetstörstande slaget och särskilt sexig är inte utsikten över instrumentpanelens öststatsplast. För den som söker ett reko verktyg att lösa sina transportproblem är Dacia Sandero svaret.

Dacia Sandero

Tro inte att en Lamborghini är snabbare på Essingeleden en tisdagsmorgon.

Sök efter nya Dacia Sandero här!

2. Fiat Panda
På åttiotalet var Panda en plåtkartong med tältstolar av spräckligt tyg. Nuförtiden är det annorlunda, Fiat Panda är mer riktig bil än campingtillbehör. Rakryggad hållning betyder goda utrymmen. Någon raket är det inte fråga om: med 69 hästkrafter tar det tektonisk tid att nå 100 km/h. Vad gör väl det när man ser så ärtig ut?

Om 69 hästkrafter är för mycket finns också en 2-cylindring 60-hästarsmotor.

Om 69 hästkrafter är för mycket finns också en 2-cylindring 60-hästarsmotor.

Sök efter nya Fiat Panda här!

3. Ford Ka
Lillbilen Ka är faktiskt byggd på samma platta som Fiat Panda. I Fords variant på det tekniska temat har utrymmen fått stryka på foten till förmån för sportigare utseende. Med samma 69-hästarsmotor som i Fiat går det inte särskilt fort från A till B, men det hindrar inte att man kan ha riktigt kul bakom ratten.

Det finns en till kaross på temat: Fiat 500. Men den får inte vara med på listan.

Det finns en till kaross på temat: Fiat 500. Men den får inte vara med på listan.

Sök efter nya Ford Ka här!

4. Lada Kalina
Jodå, det går fortfarande att köpa en Lada i Sverige. Rysslands mest sålda bil har en 1,6-litersmotor på 87 hästkrafter och vänder på en tioöring. Luftkonditionering, antisladdsystem och krockkuddar högt och lågt är standardutrustning. Ett intressant alternativ för den som tycker att Dacia är för vanlig.

Numera har ryskan försvunnit från instrumentpanelen, så att man förstår vad där står.

Numera har ryskan försvunnit från instrumentpanelen, så att man förstår vad där står.

Sök efter nya Lada Kalina här!

5. Renault Twizy
Renaults ensitsiga elbil är egentligen klassad som en fyrhjulig motorcykel och saknar överdåd i form av, säg, dörrar. Men vad gör väl det när man tankar kilowattimmar för ören per mil och sparar isbjörnar på köpet. Kul att köra är den också och den får plats precis överallt.

Och så blir medtrafikanterna glada när du syns i trafiken. Hej!

Och så blir medtrafikanterna glada när du syns i trafiken.

Sök efter nya Renault Twizy här!

Foto: Dacia, Fiat, Ford, Lada, Renault
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com