28 Ferraris auktioneras ut – på samma dag

Bilarna kommer auktioneras ut för miljoner

Det är inte ovanligt att en och annan Ferrari säljs på auktion. Nu ska 28 Ferrari-bilar auktioneras ut– på samma dag.

Auktionsfirman RM Sotheby’s är kända för att anordna försäljning av fina och klassiska bilar till högstbjudande. Bland annat auktionerades tre Rolls-Royce som tillhörde modemagnaten Karl Lagerfeldt, ut i början av december.

Men frågan är om auktionen som arrangeras 2 februari i Paris inte slår detta, för det är något i hästväg. Inte en, utan 28 Ferrari-bilar kommer gå under klubban den dagen. Alla bilar är en del av Marcel Petitjeans samling. Det är inte första gången som fransmannen säljer några av sina bilar. För två år sedan såldes 100 klassiska sportbilar av. Spannet på årsmodellerna denh är gången är från 1959 till 1989.

Bland annat kommer en Ferrari 288 GTO från 1985 säljas. Det är den andra modellen någonsin som har namnet GTO. Enbart 272 exemplar tillverkades och modellen har en turboladdad V8-motor samt en kaross som består av kolfiber och kevlar. Som ny levererades bilen till en tysk racerförare som behöll den 13 år innan den såldes vidare till Petitjean. Då hade bilen rullat 698,6 mil, och sedan dess har den endast rullat 260 mil till. Auktionsfirman uppskattar ett värde på den enastående Ferrari till mellan 2,4 och 2,6 miljoner €, motsvarande 24,7 och 26,8 miljoner svenska kronor.

Ett annat exemplar som säljs, är en Ferrari 275 GTB/4 från 1966. Det är inte vilken bil som helst, det är det första exemplaret av Ferrari 276 GTB med fyra kamaxlar, därav beteckningen /4. Totalt tillverkades 330 bilar. Bilen med chassinummer 09021 visades först upp på Paris bilsalong 1966, för att sedan säljas till modedesignern Charles Jourdan. Två år senare såldes den till – Marcel Petitjean. Bilen har knapphändigt använts, men motorn har ändå fått en renovering. Bilen värderas till mellan 1,7 och 2 miljoner €, motsvarande 17,5 och 20,6 miljoner svenska kronor.

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com