2000 lyxbilar sjunker till havets botten

Dramatisk båtbrand slutar i katastrof

Biltransportfartyget Grande America började brinna och sjönk – med 2000 lyxbilar i lasten. Unika Porsche 911 GT2 RS-bilar gick till botten tillsammans med andra lyxiga Porschebilar och Audi-modeller värda nära två miljarder kronor. Besättningen räddades i en dramatisk undsättningsaktion.

Det stora fraktfartyget Grande America sjönk förra veckan efter att ha fått eld ombord  i Biscayabukten sedan fartyget lämnat hamnen i Hamburg fullastat med lyxbilar. Räddningsbåtar försökte förgäves släcka elden, men besättningen tvingades överge båten och efter att ha drivit runt sjönk den till havets botten, cirka 180 nautiska mil utanför den franska kusken.

Samtliga 27 besättningsmän kunde räddas efter att ha klivit i en räddningskapsel. Men det rådde stark sjögång och enligt räddningspersonalen kastades ”kapseln runt som en kork i ett badkar”.

Båten var fullastad med cirka 2000 europeiska lyxbilar som skulle skeppas till Sydamerika. Bland annat de absolut sista exemplaren av Porsche 911 GT2 RS, den snabbaste 911-modell Porsche har byggt. Porsche tvingas nu återuppta produktionen för att ägarna ska få sina bilar. Enligt Carscoops har Porsche skickat ut brev till köparna om att bilarna nu kommer att levereras i juni.

Dessutom fanns ett stort antal andra Porschebilar i lasten: Cayman, Boxster och Porsche Cayenne. Även Audi-köpare i Sydamerika kommer att få vänta på sina lyxbilar. Båten var lastad med Audi A3, A5, Q7, RS4 och RS5-bilar.

Franska myndigheter har inlett ett större saneringsarbete till havs för att undvika en hotande miljökatastrof. Förutom 2000 bilar innehöll båten 2200 ton olja och 365 containrar, varav 40 innehåller farliga ämnen.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com