20 kr/mil för att ladda - nu försvarar de elchocken

Ionity: Rätt att strömmen är dyrare än bensin

Chockhöjningen som gör det dyrare att ladda en elbil än att tanka bensin har upprört många.
Men snabbladdningsnätverket Ionity försvarar prishöjningen med över 400 procent.
– Ja, jag tycker man ska se priset för ett helt år. Då ser vi att en normal elbilist laddar närmare 90 procent hemma, vilket är jättebilligt både i Sverige och Norge, och så betalar man mer vid snabbladdare vid långkörning, säger Jan Haugen Ihle, regionchef för norra Europa på Ionity till Dagens Industri.

För ett par veckor sedan berättade BytBil att laddningsnätverket Ionity chockhöjer sina priser för att ladda en elbil. Från och med 31 januari kommer det att kosta 8,70 kronor per kWh att ladda elbilen hos Ionitys snabbladdare längs det svenska vägnätet. Det innebär att det blir dyrare att ladda en elbil än att tanka en bensinbil. Enbart strömmen till en elbil som Audi e-tron kommer att kosta över 20 kronor per mil. Att ladda batteriet fullt som räcker cirka 30 mil kan kosta över 600 kronor.

Chockhöjningen har väckt ilska bland de som har en elbil, och motståndare till elbilar har fått vatten på sin kvarn. Men Ionity försvarar nu den nya prismodellen i en intervju med Dagens Industri. Ionity är ett samarbete mellan Audi, BMW, Mercedes, Ford och Volkswagen. Svenska Volvo har valt att stå utanför för sina kommande elbilar. Volkswagen kommer dock att lansera en egen laddningstjänst inom Ionity som heter WeCharge i samband med ID.3-lanseringen som ska ge betydligt förmånligare priser.

– Ska laddbranschen överleva och växa måste priset täcka kostnaderna”, säger Jan Haugen Ihle.

Tidigare kostade det 80 kronor per tillfälle att ladda bilen, nu går Ionity över helt till en rörlig taxa. De avslöjar nu att det gamla priset bara var ett introduktionspris.

– Det första priset vi hade, 80 svenska kronor, var ett introduktionspris i en pilotfas vilket vi också gick ut med. Nu tar vi betalt per kWh, utgångspunkten är att man ska betala för det man laddar in i bilens batteri.

Vissa bilmärken erbjuder rabatt på laddning hos Ionity under de första åren man äger bilen. Ionity säger sig ha fått många reaktioner och att folk har en uppfattning om att det ska vara billigare att ladda en elbil än att köra en bensin- eller dieselbil, men att konsumenterna måste vara beredda att betala mer för strömmen än hemma.

Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com