10 galna missuppfattningar om elbilar

Häpnadsväckande okunskap i opinionsundersökning

En av tio tror att elbilar inte kan köras i regn – och 45 procent tror att man inte kan använda dem på långresa. En ny opinionsundersökning i Storbritannien avslöjar häpnadsväckande okunskap om elbilar.  Tror du att svenskarna har lika dålig koll på elbilar?

Elbilar har ökat sin försäljning med nästan 200 procent i Sverige hittills i år, men ändå är det bara fem procent av nybilsköparna som valt att köpa en elbil. Av fem miljoner bilar på svenska vägar är 21 000 elbilar.

Kanske är det myter och okunskap som gör att svenskarna fortfarande väljer bensin- och diesel framför elektricitet. I Norge är nu mer än varannan nybil en elbil.

En opinionsundersökning som det brittiska försäkringsbolaget LV General Insurance gjort visar att det finns häpnadsväckande okunskap och mytbildning runt elbilar.

Här är de tio största myterna och hur många som tror på de: 

1. Elbilar är mindre kraftfulla än fossilbilar.
Hela 55 procent av britterna tror att elbilar är svagare än fossilbilar. Det är helt klart en myt, vilket Tesla har bevisat genom att gång på gång slå Ferrari i accelerationstester. Ett stort antal Tesla-modeller har rena sportbilsprestanda och gör 0-100 km/h på omkring tre sekunder, eller ännu snabbare. Även elbilar från BMW, Kia, Hyundai och Renault har i accelerationstester visat att de slår motsvarande fossilbilar. När det kommer till toppfart är vissa av bilarna strypta, men vem behöver åka fortare än 170 km/h, egentligen?

2. Elbilar kan inte köras på motorväg.
Inte mindre än 12 procent är övertygade om att en elbil inte kan köras på motorväg, eftersom det inte finns någon laddning. Men sanningen är att det finns ett stort antal laddstationer i närheten av våra motorvägar.

3. En elbil går inte att tvätta i en biltvätt
Ytterligare 18 procent tror att det är omöjligt att tvätta en elbil i en biltvätt, eftersom bilen kan bli strömförande. Men det är helt säkert att tvätta elbilen, lika säkert som en traditionell bil.

4. Elbilar kan inte köras i regn
Av de tillfrågade trodde 12 procent att elbilar inte kan köras i regn, men det är såklart en myt. Det har hittills aldrig rapporterats om någon elbil som fått problem i regn.

5.Elbilsbatterier måste bytas vart femte år.
Mer än var femte, 23 procent, är övertygade o att batteriet bara håller i fem år. Det har visat sig att batterierna från elbilar som är mer än fem år och har gått som taxibilar fortfarande har 85 procent av sin kapacitet kvar. Vissa bedömare tror att de kan hålla ända upp till 20 år.

6. Elbilar är farliga
6 procent tror att de riskerar att få en elstöt av bilen och att den är livsfarlig. All elektrisk utrustning medför en viss risk, men den är närmast försumbar. Bilarna är dessutom utrustade med teknik som kopplar bort batteriet vid en krock. Tesla Model 3 har visat sig vara den säkraste bil som någonsin krocktestats i USA.

7. Elbilar kan inte användas på långresor
Den kanske mest seglivade myten. 45 procent tror att de är omöjliga på långresor. I dag kan de flesta nya elbilar ta sig mer än 25 mil, och dessutom snabbladdas på mindre än en timme, medan du tar en fika eller äter en bit mat.

8. Elbilar är dyrare att köra med
En annan seglivad myt är att elbilar har högre driftskostnader än en bil med förbränningsmotor. Hela 25 procent av britterna tror det. Sanningen är att du sparar stora pengar på att slippa tanka och dessutom behöver bilen knappt servas. En laddning av ett batteri kostar i regel mindre än en tiondel av bensin som tar dig motsvarande sträcka.

9. Du får inga bidrag för att köpa en elbil.
Trots att Storbritannien precis som Sverige har stöd för elbilsköpare är det 40 procent som inte känner till bidragen.

10. Diesel och bensin kommer inte att förbjudas i närtid.
70 procent säger sig inte känna till att bensin och diesel ska förbjudas till 20140 i Storbritannien. Och 15 procent tror att elbilar aldrig kan ersätta dem. Redan i dag ska bilar ha nollutsläpp från 2040 i Storbritannien. I Sverige ska nya bensin- och dieselbilar förbjudas 2030.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com