10 000 000 Toyota-bilar tillverkade i Europa

Sedan starten i 1971

Det japanska bilmärket passerade en mäktig milstolpe i dagarna när de tillverkade den 10 miljonte bilen i en av fabrikerna i Europa. Nästan tre fjärdedelar av de Toyota-bilar som säljs i Europa är numera också tillverkade här.

1971 startade Toyota sin tillverkning av bilar i Europa. Platsen var Ovar i Portugal och produktionen bestod först till en början att montera Corolla-modeller. Den fabriken lever vidare, numera bygger de Land Cruiser 70 för export till Sydafrika.

Fullskalig massproduktion inleddes drygt 20 år senare, 1992, i Storbritannien med dels en motorfabrik, dels en fabrik där Carina E-modellen tillverkades. Det senaste tillskottet är en fabrik i Sankt Petersburg i Ryssland, som startade 2007. Toyota är även delägare med franska PSA i den tjeckiska fabrik där Aygo tillverkas tillsammans med systerbilarna Peugeot 108 och Citroën C1. Viss produktion vid Toyotas europeiska anläggningar exporteras till USA och även till Japan.

I dag tillverkar Toyota dels bilar i sex fabriker i Europa, dels motorer och växellådor i ytterligare tre europeiska fabriker. De bilmodeller som tillverkas är Auris, Auris Touring Sports och Yaris (med respektive fullhybridversioner) samt Aygo, Avensis, Corolla, Verso och Camry. Under 2016 tillkommer ytterligare två modeller, när produktionen av RAV4 startar i Ryssland och C-HR börjar tillverkas i Turkiet. Dessutom tillverkas tre bensinmotorer, tre dieselmotorer och två typer av växellådor i Europa.

Förutom tillverkning av bilar och drivlinor har Toyota också alltmer utveckling i Europa. Till exempel har både Yaris, Auris och Avensis designats vid det egna designcentret ED2 i Frankrike och den tekniska utvecklingen har skett vid det tekniska centret i Belgien.

Under 2015 tillverkade Toyota 660 000 bilar i Europa, vilket kan jämföras med en total försäljning på 810 000 bilar. De närmaste två åren räknar Toyota med att öka sin europeiska produktionskapacitet med 20 procent.

Foto: Toyota
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com