Redaktionen tipsar

Var tredje bilreparation underkänns

Ofta problem med lack och monteringsarbeten.

Verkstäderna slarvar med sina uppdrag. Det visar en färsk undersökning från Trafikförsäkringsföreningen.

Har du någon gång lämnat in bilen på reparation och varit missnöjd när du fått tillbaka den? Du lär inte vara ensam, för enligt en undersökning som kontrollorganet Dekra utfört på uppdrag av Trafikförsäkringsföreningen TFF brister 34 procent av alla utförda reparationer och ofta handlar det om rent slarv från verkstädernas sida.

Under de senaste fyra åren har försäkringsbranschen genomfört stickprovskontroller på närmare 80 större bilverkstäder runt om i landet för att skapa sig en bild av hur väl man utför reparationsarbeten åt försäkringsbolagens kunder. Fram tills nu handlar det om reparationer på omkring 3.400 fordon som har kontrollerats och i år har alltså mer än var tredje reparation resulterat i en anmärkning.

Det är ändå en bättre siffra än vad tidigare undersökningar kommit fram till. Första året man gjorde undersökningen fick drygt hälften av reparationerna anmärkning och årets resultat är faktiskt det bästa hittills. ”Men fortfarande är det långt kvar till en acceptabel nivå̊”, säger Anders Edvardsson, projektledare på TFF, i ett pressmeddelande.

Skillnaden mellan olika verkstäder är stor, även inom samma kedja. De med bäst resultat har inga anmärkningar alls, medan de sämsta drar på sig anmärkningar i nästan 70 procent av fallen. De vanligaste reparationsanmärkningarna gäller lackarbete, montering av stötfångare och dörrar samt att ”metodbeskrivning för arbetet som ska göras” inte används.

Volkswagen

Du, den ska faktiskt se ut så där.

På branschorganisationen Motorbranschens Riksförbund MRF säger VD Tommy Letzén att man ”är glada över utvecklingen, men inte nöjda” i ett pressmeddelande som reaktion på undersökningen.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF låter mer bekymrade. ”Vad vi återigen ser är bristande kvalitet och även om resultatet är något bättre kan detta aldrig vara något som branschen kan vara nöjd med”, säger SFVF:s VD Bo Ericsson i ett uttalande och lovar att man ska börja arbeta med nya rutiner för att mäta och hitta avvikelser för att säkerställa kvalitet, enligt en sameuropeisk kvalitetsstandard som tagits fram av branschföreträdare runt om i Europa.

Om det kan innebära en förbättring återstår att se. Trafikförsäkringsföreningen säger att försäkringsbranschens kvalitetskontroller kommer att pågå minst ett par år till, så kanske kommer vi att få se effekter av branschens åtgärder framöver.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com