Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Självkörande bilar känsliga för attacker

Risk finns att hackare tar kontrollen.

I framtiden finns risken att hackare tar kontrollen över din självkörande bil. I värsta fall kan de användas i terroristattacker.

Än så länge är fullt självkörande bilar blott en dröm. Men det har inte hindrat biltillverkare från att spruta ur sig den ena självkörande konceptbilen efter den andra och de där små problemen som självkörande teknik ännu dras med kommer, i deras värld, att snart vara bortstädade.

Så om några år (oklart hur många) ska vi ha släppt ratten för gott och kommer i stället att jobba, glo på film eller peta näsan medan bilen kör oss dit vi ska. Ett av argumenten är att vi kommer att vara så mycket säkrare när det inte sitter en människa av kött och blod och dåligt omdöme bakom ratten.

Men är det alldeles säkert att omdömet skulle vara bättre hos en maskin? Nej. Inte om man får tro Blackberrys VD John S. Chen. I en intervju med brittiska The Telegraph pekar Chen på risken med hackerattacker. Just det, att din självkörande bil tas över av obehöriga med dunkla avsikter.

Nördar, alltså.

Chen borde veta. Hans Blackberry är kanske mest känt för att ha gjort smarta telefoner som konkurrerades ut av ännu smartare telefoner från Apple, men i dag är Blackberry en jätte inom utvecklingen av sakernas internet och har bland annat ett projekt ihop med Baidu, den kinesiska motsvarigheten till Google, med syfte att utveckla – just det – självkörande bilar.

Nu varnar han alltså för att din självkörande bil ska hackas och användas i destruktiva syften, i värsta fall i terroristattacker. En bil, eller många, skulle kunna smittas av virus och låta sig kontrolleras till att användas som vapen.

Redan för tre år sedan kunde tidningen Wired visa hur hackers på håll tog sig in i en helt vanlig bil, en Jeep Cherokee, genom en säkerhetslucka i underhållningssystemet. Resultatet blev att Fiat Chrysler fick återkalla 1,4 miljoner fordon för korrigerande åtgärder. I en självkörande bil, med mer mjukvara än ett stridsflygplan, finns förstås så många mer möjligheter för illvilliga element att hitta hål i försvarsverket.

Så där fick du ännu en anledning att ligga vaken om nätterna. Som tur är behöver du inte oroa dig riktigt ännu, för precis som många andra bedömare i branschen tror Chen att fullt självkörande bilar fortfarande är minst fem år bort. Passa på och sov medan du kan.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com