Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Mazda bilar

Vanligaste modellerna:

Mazda är en relativt liten biltillverkare. Men det de saknar i produktion tar de igen i prisvärd kvalitet och smart design. I dagsläget håller Mazda positionen som världens 15:e största biltillverkare. De tillverkar årligen omkring 1.3 miljoner fordon för den globala marknaden, och majoriteten av dem tillverkas i Japan.

Trots den ganska blyga produktionen levererar Mazda där det räknas: pålitliga, säkra bilar. Bilar som är kända för sin prestanda, sin design, sin goda bränsleekonomi och för att väldigt roliga att köra. Bilar som till exempel Mazda RX-8, MX-5 Miata och CX-5. Mazda är dessutom ett av de varumärken som uppfattas som mest pålitliga i årliga konsumentundersökningar.

Mazda-Go – lastmotorcykel till bilsuccé

Den japanska biltillverkaren Mazda grundades 1931 när företaget Toyo Kogyo Co., Ltd. gick över från att tillverka maskinverktyg till att bygga fordon. Namnet ”Mazda” antogs däremot inte som formellt företagsnamn förrän 1984. Det fungerade istället som Toyo Kogyos varumärke för sina fordonsmodeller, vilket började med deras första fordon – en trehjulig lastmotorcykel som gick under namnet Mazda-Go (1931).

Mazda sysslade främst med tillverkningen av sin serie lastmotorcyklar fram till 1950, då de lanserade lastbilen Mazda Typ-CA. Först 1960 var Mazda redo att ge sig in på personbilsmarknaden. Den första modellen, Mazda R360 Coupe, blev snabbt en succé i Japan, vars ekonomi gick igenom sin första stora tillväxtperiod sedan andra världskriget.

Mazda – explosionsartad tillväxt

Från 1960 gick det undan för Mazda. Bara några år efter R360 Coupe hade Mazda lanserat kombin Mazda Familia, sportbilen Cosmo Sport och den stora executive-bilen Mazda Luce. Detta samtidigt som man ökade produktionen av lastbilar med modellerna E2000, Titan, och Mazda BT-50, och lanserade en serie konsumentmodeller av minibussar, Mazda Light Bus Type-A och Mazda Bongo.

Under samma period började Mazda även att etablera sig internationellt. I början på 70-talet hade de börjat verka i både Canada och USA, där modellerna Mazda Capella och andra generationens Mazda Familia blev särskilt viktiga för företaget.

Mellan 1979 och 2010 hade Mazda dessutom ett partnerskap med Ford, där Mazdas designer och plattformar blev grunden till många av Fords bilmodeller, särskilt i Asien. Mazda Familias plattform användes till exempel som grund till Fords Laser och Escort, och arkitekturen i Mazda Capella återanvändes på många sätt i Fords sportbilar Telstar och Probe.

Scrolla till toppen av sidan

Motornyheter

Modeller av Mazda (3135)

Hitta en Mazda till salu i din stad

Till Bytbil.com