Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Jeep Wrangler Unlimited bilar

Se övriga modeller


Jeep är ett bilmärke tillhörande Chrysler Corporation med fokus uteslutande på terrängbilar och SUV, Sport Utility Vehicle. Ordet jeep har blivit ett varumärkesord för en viss typ av terränggående bil – även om endast Jeep äger rättigheterna till namnet. Modeller såsom Land Rover och Chevrolet Blazer brukar kallas för jeepar. Jeeps klassiska fordon är roten till explosionen av SUV-modellerna under 80-talet. Några populära modeller är bland andra Jeep Wrangler och Jeep Cherokee. Wrangler är en ikon inom segmentet terrängbilar och har under 70 år uppdaterats med tekniska innovationer för att klara av både offroadkörning och stadskörning. Bilmodellen Grand Cherokee, skapad ur föregångaren Cherokee XJ är en SUV i mellanklass som tar sig an alla väglag och som gillar att bli utmanad.

Eugene the Jeep

Efter andra världskriget var tillverkaren Willys ensam om att producera jeepar, vilket gav företaget rättigheterna till namnet Jeep. 1941 producerades den första jeepen i konsumentupplaga och efter det har varumärket haft många ägare.

Att ordet ”jeep” kom till av ett misstag i artikuleringen är en av många berättelser om namnets födelse. Historien lyder att fordonen var signerade ”GP” för General Purpose” men att många i sitt uttal slarvade med betoningen vilket fick det att låta som Jeep. Då fordonet först var i militär ägo ansågs det högst osannolikt att bilarna skulle vara för allmän användning. Den mest troliga historien är att namnet kommer från en karaktär ur serien Karl-Alfred vid namn Eugene the Jeep. Eugene the Jeep var en karaktär som både kunde gå genom väggar och flyga. Då soldaterna var imponerade av militärens fordon och vad det kunde åstadkomma döpte de helt enkelt bilen till den fiktiva karaktären.

Jeep – ett känt varumärke

Ordet jeep är synonymt med en viss typ av fordon och har vuxit sig allt starkare med åren. Utöver Coca Cola är varumärket Jeep det mest kända över hela världen. Den klassiska fronten på en Jeep sägs även ligga på andra plats på igenkänningsfaktor, under Musse Pigg.

Scrolla till toppen av sidan

Motornyheter

Modeller av Jeep (553)

Hitta en Jeep Wrangler Unlimited till salu i din stad

Till Bytbil.com