Hyundai anmäler i30N till lekskolan

Ännu en framhjulsdriven familjeraket utmanar Golf GTI, Type R och resten av gänget

Hyundai har krattat gångarna med diverse racing- och rallysatsningar. Nu ska frukterna skördas i form av en kryddstark ”hot hatch” med chikan i modellbeteckningen.

Hetsiga kompaktbilar med framhjulsdrift håller på att tona fram som ett av de roligaste segmenten just nu.

Jaha, som om det skulle vara något nytt tänker du. Kanske ser du generationer av Golf GTI, ettriga Honda Civic-varianter, franska racingderivat som Renault Clio WilliamsRS och Mégane RS samt Peugeot 205 GTI, GSI-Oplar och kanske till och med Mini från den tid då de hette saker som Austin eller Morris i förnamn (och i bästa fall Cooper i efternamn) rassla förbi i minnets stora bilbank.

Men jag ger mig inte. Något har hänt med den här klassen på senare år. Kanske är det en effekt (sic!) av att de så kallade GTI-bilarna verkade uträknade för något decennium sedan. Åtminstone rönte de inte samma självklara intresse från sin förmodade målgrupp längre – det finns som bekant minst förtifyra andra biltyper som riktar sig till samma typ av bilköpare numera.

Volkswagen Golf GTI, nyligen upphottad.

Därför är det kanske lite överraskande att konceptet tagit ny fart. Golf GTI har alltid funnits där som en trygg gestalt, ibland lite däst och irrelevant för sin samtid, ibland så nära bull’s eye man kan komma. Den senaste generationen är en riktig ärta, särskilt efter den milda ansiktslyftning som ägde rum tidigare i våras. Med 245 hästkrafter, en vettig diff som håller reda på framhjulen och rutig klädsel är det ett attraktivt paket.

Ett par steg ovanför finns Honda Civic Type R, som i senaste skepnad har en tvålitersmotor med turbo på hela 320 hästkrafter. På så sätt snarare en konkurrent till Volkswagen Golf R, Ford Focus RS, Mercedes-AMG A45, Subaru WRX STI och andra fyrhjulsdrivna sprätthönor.

Men Hondan är som sagt framhjulsdriven och rätta mig om jag har fel – det blir ett slags delikatess och finess över anrättningarna när chassiingenjörer tvingas styra upp saker och ting efter överentusiastiska motorkonstruktörer. Med drivning på alla hjul är allt så mycket enklare.

Daniel Östlund

Civic Type R – ett rullande vredesutbrott.

Att sedan Honda och Volkswagen sandlådetramsar som om vem som gör den snabbaste framhjulsdrivaren för transport runt Nürburgrings nordslinga kan vi kanske förbigå i denna text. Eller okej då – Honda leder just nu med 7 minuter 43,8 sekunder. Några månader tidigare hade Volkswagen klippt till med 7 minuter 47,19 sekunder, men då var det med specialaren Golf GTI Clubsport.

Peugeot 308 GTI, salt typ och lagom söt.

Nåväl. Frankrike har som sagt en fin tradition i detta segment och det manifesteras för tillfället av Peugeot 308 GTI. Den smyger runt lite för sig själv och är klassens elegant men samtidigt anonym. Om inte köparen beställt sin bil i ”coupe franche”-lackering vill säga – då ser 308 GTI ut som godisbiten hallonlakritsskalle. Svart och djupröd. Salt är modellen dessutom med 270 hästkrafter ur 1,6 liter.

Peugeot

Hallonlakritsskalle. En av de godaste.

Sydkorea har hittills bara nosat på detta segment, men nu skickar Hyundai fram ett seriöst debattinlägg. Det är Golfutmanaren i30 som får tilläggsbeteckningen N. Enligt Hyundai ska bokstäven symbolisera en chikan (fast med firmans eget typsnitt är bokstaven N utformad som gemen – ”n” – och således snarare en hårnålskurva med avåkningszon …)

i30N följer receptet med tvåliters, fyrcylindrig turbomotor. 250 hästkrafter (eller 275 med ”Performance Package”) och 353 newtonmeter, elektronisk diffbroms mellan framhjulen, varvtalsmatchning (motorn ”möter” med rätt varvtal vid snabba växlingar) och ”overboost”-funktion (ökar temporärt vridmomentet med åtta procent vilket ska ge sex–sju procent snabbare acceleration).

Fem körlägen varav ett programmerbart där stötdämpare, motorstyrning, antisladdsystem (kan även stängas helt!), diffbroms, ljud, styrning och varvtalsmatchning påverkas. Det finns även en direktknapp på ratten för att aktivera varvtalsfunktionen.

Bromsarna får kylning via luftintag i fronten och Hyundai försäkrar att bilen ska vara rustad för körning på racerbana. Tusen mil på ”Ringen” sägs ha tillryggalagts under utvecklingsarbetet och modellen har redan före sin debut deltagit i två 24-timmarslopp på samma bana. Hyundai har ett utvecklingscenter på 3 600 kvadratmeter strax invid Nürburgring.

N:et i beteckningen ska även härledas till Namyang, firmans utvecklingscentrum med 13 000 anställda hemma i Sydkorea. Vad nu ”hemma” är med tanke på att i30 tillverkas i Tjeckien.

Nog verkar knallhattarna med framhjulsdrift och plats för en liten familj väl värda att intressera sig för år 2017?

Eric Lund
Redaktör
info@ericlund.se