Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo-chefen: Volvo V40 läggs ner i år

Minsta Volvo-modellen kommer inte ersättas

Volvo kommer att lägga ner sin minsta modell V40 senare i år. Det bekräftar Europachefen Lex Kerssemakers för Autocar. I stället kommer Volvo släppa en suv-coupé.

Volvo V40 är den sista modellen som fortfarande byggs på en Ford-plattform. Ute i världen säljer bilen fortfarande bra, så många är överraskade över beskedet att modellen läggs ner. Särskilt som Volvo jagar volymmålet 800 000 sålda bilar per år. Volvo V40 stod för 77 500 bilar förra året, mer än 10 procent av Volvos försäljning.

Men Europachefen Lex Kerssemakers som är en av de mer tongivande strategerna inom Volvo Cars är säker:

– Vi behöver något mer kreativt, det är varför vi har bestämt att inte direkt ersätta V40. Vi kommer troligen behöva ytterligare en kaross-serie inom de närmaste två-tre åren.

Enligt Kerssemakers blir ersättaren en kupéliknande suv. Troligen med samma stuk som BMW X2 eller Mercedes GLA, en biltyp som säljer väldigt bra och är mer premium än Volvo V40.

Nuvarande Volvo V40 är en gammal konstruktion som byggs på Fords C-plattform som lanserades första gången redan 2003. Bilen går inte att elektrifiera, och Volvo har lovat att alla nya modeller som presenteras från och med i år ska vara elektrifierade på något sätt.

Om Volvo lanserar någon form av ersättare till V40 med annan inriktning poch namn under 2019 tycks nu oklart, tidigare har de flesta trott att en ersättare ska komma under året. Många kunder verkar ha tagit steget från V40 till XC40, Volvo planerar att sälja hela 150 000 XC40 i år, och tjänar sannolikt mer per såld XC40 än V40. Men alla Volvo blir inte suvar i framtiden enligt Kerssemakers:

– Vi kommer att fortsätta att sälja låga bilar, vi tror det finns en marknad.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com