Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagen startar nytt elbolag

Använd din elbil som batteri hemma

Volkswagen startar ett eget elbolag. Nya företaget Elli ska koppla ihop elbilar och grön el till bilkunderna. – Elli kommer att bidra med energiförsörjning från förnybara källor och smarta laddningslösningar, säger Thomas Ulbrich. Dessutom kommer kunderna kunna lagra ström i sina elbilar.

Elli Group ska utveckla Volkswagens produkter och tjänster inom energi och laddning för koncernens varumärken. Huvudkontoret för Elli ligger i Berlin. Thomas Ulbrich, medlem i Volkswagens ledningsgrupp med ansvar för e-mobility, är förväntansfull.
− Som en av världens största biltillverkare ökar Volkswagen takten i den allt mer brådskande omvandlingen till utsläppsneutral e-mobilitet. Elli kommer att bidra med energiförsörjning från förnybara källor och smarta laddningslösningar. Vi går in i ett mycket spännande affärsområde som erbjuder stora möjligheter att stärka bandet ytterligare med befintliga kunder, samtidigt som vi får tillgång till helt nya kundgrupper.

Enligt Thorsten Nicklaß,vd för Elli, ska det nya företaget ska erbjuda grön el från förnybara källor även till kunder utanför koncernen:

− Vårt uppdrag är att förvandla elbilen från en nischprodukt till en storsäljare. Namnet Elli står för ”Electric life”, eftersom vi tänker aktivera en livsstil som helt integrerar elbilen i människors vardag.

Elli kommer gradvis att bygga upp en portfölj av intelligenta prismodeller för energi, laddboxar och laddstationer samt ett IT-baserat energihanteringssystem.

År 2020 börjar Volkswagen ID. att levereras, den första modellen som baseras på den nya elbilsplattformen MEB. Fram till dess kommer Elli successivt att rulla ut ett stort antal mobilitetslösningar som privatkunder och fleetkunder behöver nu och i framtiden − allt från hårdvara till laddning, digitala tjänster och rådgivningspaket.

Här är områdena där Elli ska satsa

Laddning hemma: Grön el I framtiden kommer kunderna inte bara möta Volkswagen hos återförsäljare och i sina bilar, utan även i sina hem. De tillgängliga tjänsterna kommer att innehålla grön el för privata hushåll med och utan elbil. Uppgifter om de första prismodellerna meddelas inom en snar framtid.

Den el som erbjuds kommer att genereras från Volkswagen Naturstrom® på ett CO2-fritt sätt. 100 % av denna el kommer från förnybara källor som vattenkraftverk och dess ursprung har certifierats av TÜV.

Laddning hemma: Laddbox
 Kunderna kommer att kunna välja mellan olika laddboxar för säker, snabb och bekväm laddning hemma. Den billigare 11 kW AC är lämplig för laddning över natten, ett förfarande som skyddar batteriet. Full laddning tar mellan fem och åtta timmar. En annan version av boxen erbjuder dessutom uppdateringmöjligheter och anslutning till betalningslösningar.

Laddning hemma: Smart energihantering En avancerad laddningsstation med 22 kW kan göra elbilen till ett energilagringssystem och en del av framtidens smarta nätverk. Detta tack vare dubbelriktad laddning och anslutning till ett energihanteringssystem. Det blir möjligt att lagra kraft, som exempelvis genereras av solceller i bilen, och använda det senare i hushållet − eller att mata det till elnätet och därmed få intäkter. Stationär batterilagring kommer också att spela en nyckelroll i framtiden.


Laddning på speciella platser: personalparkeringar och hos Volkswagen-återförsäljare
 Genom Elli kommer antalet laddstationer vid Volkswagens egna personalparkeringar att utökas, inledningsvis från 1 000 platser till över 5 000 platser fram till år 2020. Dessutom ska alla 4 000 återförsäljare och servicepartners inom EU utrustas med fler laddningspunkter.

Laddning på speciella platser: fleetkunder och butikskedjor 
Elli kommer även att ge stöd till koncernens varumärken i samband med att fleetkunders vagnparker övergår till e-mobilitet. Men även andra kunder kan få tillgång till råd om energi och laddningsinfrastruktur, särskilt med avseende på installation, drift och underhåll. Elli är dessutom i diskussioner om samarbete för installation av laddstationer på kundparkeringar vid stora butikskedjor.
Smidig laddning på resan
Slutligen, som mobilleverantör gör Elli också laddning på offentliga platser till en positiv upplevelse genom smidig digital betalning med ett laddningskort med skräddarsydda avgifter.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com