Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Video: Top Gear testar Koenigsegg Jesko Absolut på skånska vägar

Hyllar superbilen: "En klibbig tonårsdröm"

Jack Rix från Top Gear har fått äran att köra Koenigsegg Jesko Abslut.

Och hyllningarna längs de svenska vägarna haglar.

– Jag har kört hyperbilar och supersnabba bilar som alla har varit rätt fantastisk ingenjörskonst. Jag har stor respekt för de flesta men jag vill faktiskt inte vill ha en själv. Men denna Jesko… Ärligt talat, det är en all-rounder. Jag hade inte förväntat mig det, säger Rix i videon.

I helgen körde Top Gear ut en video på Youtube när deras Jack Rix får göra en ”first drive” i Koenigsegg Jesko Absolut (videospelaren ovan).

– Specifikationerna är som saker från en klibbig tonårsdröm, säger han.

Och jo, det är väl en rätt rimlig beskrivning.

En Jesko till Jesko i en Jesko

Jesko Absolut har ändelsen ”Absolut” för att det är den absolut snabbaste bil Koenigsegg någonsin kommer tillverka. Målet har varit att skapa världens snabbaste produktionsbil och den teoretiska toppfarten lyder helt sanslösa 530 km/h. Men, precis som Jack Rix konstaterar i videon, är det ingen som kört bilen så fort…. ännu.

Detta möjliggörs bland annat av femliters V8-motorn med Twinturbo och den nioväxlade lådan. När bilen tankas på E85 har motorn 1 578 hästkrafter.

Nåväl. Det nalkades inte något världsrekordförsök i toppfart när Top Gear fick tag i bilen, utan snarare ett uppdrag i ordlekens tecken.

”Låter som en jäkla fyrverkerishow”

Bilen är döpt efter Christian von Koenigseggs pappa Jesko. I samband med att bilen första gången visades upp på bilsalongen i Genève 2019 lanserades en liten uppsättning Jesko-öl.

– Vilket fick oss att tänka: Hur vore det om vi tog några Jesko, till Jesko, i en Jesko?

Sagt och gjort gick den lyxiga öl-leveransen längs de skånska vägarna utanför Ängelholm – och lovorden haglar över bilen.

– En bil som är så här snabb, som är kapabel till 300 mph, har ingen rätt att vara så här enkel att köra i lagliga hastigheter. Numera kan alla köpa en motor på 1 000 plus hästkrafter och lägga den i vad som helst. Men att få alla komponenter att prata med varandra och jobba i harmoni i låga hastigheter, det är den riktiga utmaningen. Det är där ingenjörernas finess kommer in, säger Jack Rix som särskilt berömmer styrningen, bromsarna, växelspaken och ljudbilden.

– Hör ni det där? Det låter som en jäkla fyrverkerishow.

125 exemplar

Den fyrverkerishow som är Koenigsegg Jesko Absolut kommer att produceras i 125 exemplar.

De kostar strax över 29 miljoner kronor styck.

Och de är slutsålda.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com