Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Tyskland och EU överens om omtalade förbudet

Så lyder kompromissen

Det påtänkta förbudet mot att sälja förbränningsmotorer i EU år 2035 har fått en twist.

Tyskland ser ut att få igenom en ändring som gör att motorer som körs på syntetiska bränslen ändå får säljas.

Denna kompromiss, eller detta kryphål, får hård kritik från bland annat Greenpeace och Volvo Cars.

EU:s förslag om att förbjuda försäljningen av bilar med förbränningsmotorer från 2035 har som bekant stött på patrull. För några veckor sedan stoppade Tyskland, ihop med Italien, Polen och Bulgarien, beslutet då de ville se förändringar i förslaget. Kort sammanfattat ansåg de att förbränningsmotorer skulle fortsatt tillåtas med alternativa bränslen.

Nu är det just den kompromissen som ser ut att bli verklighet.

Så sent som i lördags meddelade Frans Timmermans, Europeiska kommissionens vice ordförande, på Twitter att EU och Tyskland kommit överens om ett undantag.

Ska behandlas på tisdag

Tillägget i förslaget som har förhandlats fram handlar alltså om att lagstiftningen ska öppna för förbränningsmotorer om de använder sig av e-bränsle. Denna syntetiska bensin och diesel tillverkas genom att separera väte från vatten och att koldioxid tillsätts.

Syftet är att lagstiftningen ska vara teknikneutral.

Redan nu på tisdag ska frågan tas upp på energiministermötets dagordning, där det enligt flera medier förväntas antas utan någon debatt.

Kritiken: ”Inte rätt tidpunkt”

Men debatt på annat håll har det redan blivit.

På flera håll kritiseras det tänkta undantaget starkt. Bland annat har Greepeace och biltillverkare som Volvo Cars fördömt förslaget.

– Det är inte rätt tidpunkt nu att backa och blockera vetenskapligt baserade klimatmål för vår industri. Det är inte rätt tidpunkt nu att sätta inrikespolitiska intressen före hälsan och välmåendet för vår planet och EU:s medborgare, eller kommande generationer. Nu är det dags för stark, beslutsam och progressiv politik och ledarskap, säger Jim Rowan, vd för Volvo Cars, i ett uttalande enligt Automotive News Europe.

En del av kritiken består i att det blir svårt, för att inte säga omöjligt, att kontrollera vilken typ av bränsle som används i motorer som tillverkats efter 2035. Kritiker hävdar att detta ”kryphål” kan göra att förbudet i förlängningen blir verkningslöst.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com