Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Se monsterskotern med svenskt trim: 280 hästar

Gör 0-100 under fyra sekunder

Svenskarna är ett snöskoterälskande folk och nu är högsäsongen för att köpa en ny skoter.  Trendigast sedan flera år enligt handlarna: Cross-over-maskiner.  Allra brutalast är Yamaha Sidewinder trimmad med 280 hk.

Varje år säljs över 10 000 fabriksnya skotrar i Sverige, vilket sannolikt gör oss till världens snöskotertätaste land. Den absolut största delen av snöskotrarna säljs naturligtvis under vinterhalvåret, och början på året är de allra hetaste månaderna inför sport- och påsklov. Faktum är att snöskoterförsäljningen överstiger motorcykelförsäljningen under ett år.

En som har bråda dagar är Henke Andersson, säljare på Bike Town i Gävle. Den här tiden på året är det rejält tryck på skoterförsäljningen, även om januari är en fattigmånad i några dagar till.

– Det som är hetast är så kallade cross over-skotrar som fungerar både på leder och i lössnö, det säljer vi många av, berättar han för BytBil.

Värstingen i det svenska utbudet är Yamaha B-TX LE 153. Ett riktigt kraftpaket som ger dig en otrolig fart och acceleration både i lössnö och branta backar.

Snöskotern har mer effekt än vad de flesta bilar har i Sverige. Som standard kommer den med en trecylindrig fyrtaktsmotor med turbo på hela 180 hästkrafter. Tillräckligt för att ge en toppfart på över 200 km/h och en acceleration från 0-100 km/h på cirka fyra sekunder enligt flera tester, lika snabbt som en superbil.

– Vi har sålt flera Sidewinders, beraättar Henke Andersson.

För den som inte tycker att fartresurserna ändå är otillräckliga finns flera olika trimkit att köpa till. Det allra värsta är steg 4 från svenska Maptun. Det ger hela 280 hk i din Yamaha Sidewinder.

Enligt tester med något svagare trimkit ger det en toppfart på 240 km/h !

Tänk dock på att du aldrig får köra fortare än 70 km/ h med en snöskoter i Sverige.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com