Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så ska gasbilsägare kompenseras vid besiktning

Bilägarna själva måste ansöka

Större
Stäng
  • Foto Martin Frick
    Foto Martin Frick
  • Foto Martin Frick

Förra året besiktigades över 23 000 gasbilar. Nu har Transportstyrelsen tagit fram ett förslag som ska kompensera gasbilsägarna för den extra kostnaden som uppkommer i samband med besiktningen.

I april gav regeringen Transportstyrelsen i uppdrag att utreda om det gick att ta bort den extrakostnad som det innebar att besiktiga sin gasbil, eller på annat sätt kompensera dem som körde på biogas. Enligt regeringen finns risken att kunderna väljer bort en sådan bil som har fördelar ur ett klimat- och miljöperspektiv, jämfört med en fossildriven bil.

I maj 2018 blev det nämligen krav på kontroll av gasbehållaren. Bilägaren kan välja att själv göra kontrollen och sedan få ett intyg av verkstaden. Kostnaden för att få ett intyg varierar mellan 800 och till uppåt 3 000 kronor.

LÄS MER: Tusentals bilar riskerar körförbud efter IT-haveri

Nu har Transportstyrelsen tagit fram ett förslag på hur gasbilsägarna ska ersättas för den extra kostnaden. Förslaget går ut på att kompensera dem som faktiskt haft de ökade kostnaderna i samband med besiktningen. Dock måste bilägarna själva ansöka om ersättningen. Maximalt får kompensationen uppgå till 1 900 kronor per ansökan. Enligt bedömningar blir statens utgifter för detta 10,5 miljoner nästa år och därefter 22 miljoner per år. Enligt förslaget ska Naturvårdsverket hantera ansökningarna eftersom de redan i dag administrerar flera olika stöd med miljö- och klimatfokus.

– Idén med kostnadskompensationen är att gasbilsägaren ska kunna få ersättning för kontrollen av gastanken inför den första besiktningen och därefter varje gång bilägaren behöver ett nytt intyg inför besiktning, säger Josefin Hallenberg, utredare på Transportstyrelsen.

Under förra året besiktigades cirka 23 500 gasbilar, varav hälften av gasbilsägarna tog med sig intyg om att en verkstad har kontrollerat tanken.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com