Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rekordmånad för elbilar – högsta andelen någonsin

Att klimatbonusen slopades beskrivs ha "marginell effekt"

Större
Stäng
  • Volvo XC40 Recharge
    Volvo XC40 Recharge. Foto: Volvo
  • Volvo XC40 Recharge. Foto: Volvo

Under november stod laddbara bilar för 64,6 procent av alla nyregistreringar i Sverige.

Totat stod elbilar för 42,5 procent.

Det är den högsta andelen någonsin, enligt Mobility Sweden som står bakom statistiken.

Totalt registrerades 25 588 nya personbilar under november. Det är lägre än månadsgenomsnittet de senaste fem åren (27 300) men det var en ökning med omkring 22 procent jämfört med samma månad förra året.

Återigen toppar laddbara bilar statistiken. Men november 2022 innebär faktiskt en rekordnotering. Att nära 65 procent av alla nyregistreringar var elbilar och laddhybrider innebär att det är den högsta andelen för en enskild månad någonsin.

Omkring 10 900 elbilar registrerades i november, vilket motsvarar 42,5 procent av alla nyregistreringar under månaden.

”Marginell effekt”

Nu tänker kanske någon att det inte är så konstigt med tanke på den rusch efter elbilar som skedde den 8 november, när klimatbonusen plötsligt slopades.

Och jo, 95 procent av beställningarna den dagen var laddbara bilar, meddelar Mobility Sweden. Men de långa leveranstiderna gör att de beställningarna först kommer att avspeglas i nyregistreringsstatistiken under nästa höst. Enligt Mobility Sweden har den rekorddagen endast marginell effekt på november-siffrorna.

– Månadens uppgång i registreringarna för samtliga fordonsslag kan härledas till att vi ser en viss lättnad i leveranskedjorna. Samtidigt är industrin fortsatt i obalans i leveranskedjorna med större efterfrågan än utbudet vilket bedöms fortsätta även under nästa år, säger Sofia Linder, chefsekonom på Mobility Sweden.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com