Motornyheter från bytbil.com söndagen den 7 februari 2016

Framtidens bil odlas fram och drivs av luft

Varje år har Los Angeles bilsalong en designtävling med inriktning på framtiden. I år var målet att skapa ett fordon för fyra personer men som väger under 1 000 pounds (454 kg). Och som vanligt har flera innovativa koncept skapats.


Vid en första tanke låter det kanske som en omöjlighet att en så lätt bil fortfarande ska fungera och vara tillräckligt säker för att faktiskt ta ut på vägarna. Antagligen är det så, men det hindrar inte designstudios världen över att ta fram modeller som använder sig av unika material, drivlinor och former.

I år har GM, Honda, Mercedes-Benz, Mazda, Nissan, Calty och Volvo skickat in bidrag. Mercedes har till och med tre olika studios som är med och tävlar (en tysk, en amerikansk och en japansk).

Här följer tre designbeskrivningar från Nissan, Calty och Volvo.Nissans koncept går under namnet iV och är företagets tanke om hur en Nissan Leaf kan te sig år 2035. iV är en prestanda-elbil som inspirerats av ”naturens intelligenta skönhet” och ska vara en super-lättviktare vars olika material odlas fram i en 100 procentigt uthållig och koldioxidneutral process.

Konceptet har även motorer som har en tredelad funktion, dels ska de stå för kraft framåt, men även ska de styra och genom ett magnetfält – även fungera som stötdämpare.Studion Calty har gjort ett koncept för Toyota som de kallar Nori. Konceptet går ifrån den traditionella tanken om att bygga ett chassi och sedan en kaross – istället har de bakats samman till en ”Podulär” form. Bilen byggs av en bioplast där kolfibertrådar vävs ihop med tång (nori på japanska). I bioplasten har även solceller blandats i för att bilen alltid ska få ett litet energitillskott när solen skiner. Calty berättar att tillverkningsprocessen innebär att de ”Podulära” formerna växer i fabriker som ligger vid havet.Även svenska Volvo är representerat och deras koncept heter Air Motion Canyon Carver. Volvo-konceptet är format som en mussla och byggt i en ”ultra-lätt” kolfiber. Namnet har bilen fått av att den ska använda sig av luftmotorer som självkyls – vilket innebär att varken traditionell motor eller kylsystem behövs. Själva bränslet för bilen är komprimerad luft och Volvo tänker sig att framtidens mackar kommer att vara turbiner som ”flyter” upp i luften. Vinden genom turbinerna genererar elektricitet som används för att komprimera luften som bilen sedan tankas med.


redaktoren@bytbil.com